publicat în: Arhivă

Biserica Ortodoxa sarbatoreste Soborul Sfantului Proroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului

In data de 7 ianuarie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Soborul Sfantului Proroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului.
Asa cum arata si titulatura sa, acest sfant a avut o Intreita slujire In istora bisericii fiind Prooroc, pentru ca a vestit pe Mesia, apoi Inaintemergator al Domnului, deoarece a pregatit poporul pentru venirea lui Mesia dar totodata si Botezator, Intrucat s-a Invrednicit a boteza la apa Iordanului pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dar si pe poporul credincios. Mai mult, prin activitatea sa, Sfantul Ioan este cel care a facut legatura dintre Vechiul si Noul Testament, aratand lumii pe Mantuitorul, prin expresia: "Iata Mielul lui Dumnezeu".
Nasterea sa a stat sub semnul minunii, fiind vestita parintilor sai de catre Sfantul Arhanghel Gavriil, care si indica numele pe care Il va purta pruncul, adica Ioan, Inseamnand „Dumnezeu a avut mila”.

Sfantul Ioan a trait viata Ingereasca de pustnic, Imbracandu-se cu haina din par de camila si hranindu-se cu lacuste si miere salbatica.
Printre ucenicii sai s-au regasit si cei care vor deveni mai tarziu sfintii apostoli Andrei si Ioan.

Astazi, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Soborul Sfantului Proroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului

El a propovaduit la raul Iordan pocainta prin botez, a sfatuit moral pe cei ce veneau la el si a fost aspru In cuvant cu cei care se credeau fara de pacat.
Acestea vor atrage ura concubinei lui Irod Antipa, guvernatorul Galilei, pe nume Irodiada, care va unelti pentru decapitarea Sfantului Ioan Botezatorul.

Biserica Ortodoxa cinsteste anual mai multe evenimente din viata Sfantului Ioan: zamislirea pe 23 septembrie, nasterea pe 24 iunie, taierea capului, pe 29 august, precum si trei gasiri ale capului Sfantului.
In iconografia ortodoxa Sfantul Ioan este reprezentat fie ca botezator al Domnului, fie cu aripi Ingeresti, purtandu-si capul pe o tipsie.

Astazi, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Soborul Sfantului Proroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului

In Romania, peste doua milioane de crestini Isi serbeaza in 7 ianuarie ziua onomastica. Odovania Praznicului va fi pe 14 ianuarie, ultima zi in care credinciosii mai pot lua Agheazma Mare dimineata, pe nemancate, mentioneaza Radio Dobrogea.