Impreuna de hram, clerici si mireni, ocrotiti de Sfantul Nicolae al Mirelor Lichiei

Parintele paroh Vasile Ioanaimpreuna de hram, clerici si mireni, ocrotiti de Sfantul Nicolae al Mirelor Lichiei
Clopotele au batut de Vecernie cu priveghere, duminica, 5 decembrie 2010, la biserica – paraclis universitar si monument istoric Sfantul Nicolae Dintr-o Zi, din str. Academiei nr. 22, Bucuresti (langa Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu), de la orele 17,00.


O zi deosebita pentru enoriasi si parintii slujitori, dar si pentru invitatii acestora. Organizatorul evenimentului avea sa fie, nevazut, Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfantul ocrotitor al bisericii.

La biserica restaurata, permanent ingrijita, care te intampina cu flori la geamuri, au venit rand pe rand credinciosii. Obisnuitii bisericii stiu deja ca vin aici ca acasa, intr-un loc unde se adevereste cuvantul Mantuitorului: „Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor” (Mt. 18, 20).

Ce poate fi atat de special intr-o biserica micuta, dincolo de vechimea ei, de arhitectura brancoveneasca, de pictura restaurata, de icoanele detinute? E simplu: felul in care slujesc parintii si se roaga enoriasii, in deplina armonie. Duhul de pace s-a simtit si la vecernia de hram, intr-o seara friguroasa, in care parca ai fi vrut sa stai in casa, la gura unei sobe de demult, si sa astepti ca Mosul sa-ti aduca ceva in ghete. Dar ai venit aici, sa fii alaturi la hram, pentru o altfel de caldura: sufleteasca. ?i ai stat pana la sfarsit, si ai plecat cu zambetul pe buze, nu inainte de a asculta micul concert de colinde al unor suflete mari: copiii de la Centrul de zi Sfantul Iosif – Kiseleff, emotionati ca la o mare gala. Venisera ei cu felicitari lucrate manual si cerandu-si iertare: „Aveam mai multe pregatite, dar n-am gasit o cheie de la dulapul in care le-am pus… Deci am facut in graba altele!” – desi gestul lor era mai presus de felicitarile in sine. Grupul de tineri al Bisericii Sfantul Nicolae Dintr-o Zi, imprietenit cu acesti copii dinainte, a fost cel care a distribuit darurile de Mos Nicolae.

Concertul de colinde al copiilor de la Centrul Sf Iosif

?i nu ai plecat inainte de a canta „La multi ani” parintelui diacon Nicolae Mogage, care slujeste in biserica cu atata drag, alaturi de parintele paroh Vasile Ioana si de parintele profesor Jean Nedelea. Desigur, la aceasta ocazie de bucurie mai mare, s-a slujit intr-un sobor numeros de preoti si diaconi, urmand ca a doua zi, luni, 6 decembrie, si Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul sa se alature credinciosilor acestei biserici, in slujire si bucurie.

La aceasta biserica unde isi indreapta pasii multi tineri, in fiecare zi, a ales sa se alature in rugaciune de ziua numelui sau, dl. Ministru Secretar de Stat pentru Culte, Conf. Univ. Dr. Adrian Nicolae Lemeni. A putut vedea cum lucrarea doamnei Marica Brancoveanu, sotia lui Constantin Brancoveanu, de ctitorire a acestei biserici si de ingrijire a ei, a fost continuata cu vrednicie, in anii din urma, de parintele paroh, impreuna cu intreaga obste a credinciosilor si cu sustinerea autoritatilor locale.

Este posibil astfel, in mijlocul unui oras tumultuos, sa existe lacasuri de taina, in care oamenii ii imita pe Sfinti. Nu intamplator, Sfantul Nicolae este „indreptator credintei si chip blandetilor”, castigand „cu smerenia cele inalte” si „cu saracia cele bogate”, asa aratandu-se turmei sale, pe care a castigat-o pentru Hristos.
„Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre. (din Troparul Sfantului Ierarh Nicolae)

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.