Va fi publicat un Coran standardizat, intr-un milion de exemplare anual

Lacasuri Ortodoxe: din Rabat
Va fi publicat un Coran standardizat, intr-un milion de exemplare anual

Marocul a luat noi masuri, miercuri 30 iunie 2010, pentru consolidarea reformei din sfera religioasa, luand decizia editarii "unui milion de exemplare ale Coranului uniformizat" si adoptarii unui cod privind "gestionarea proprietatii religioase", au anuntat surse oficiale din Rabat, citate de AFP.

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu (cell extract) or…


"Regatul a infiintat o fundatie, Mohammed al VI-lea, pentru editarea sfantului coran Mohammadi" (nota: numele se refera la rege, seful credinciosilor din Maroc), a declarat Ahmed Tawfiq, Ministrul Afacerilor Islamice si al Habus (proprietatii religioase), intr-o conferinta de presa.

"Aceasta fundatie se va ocupa cu publicarea si distribuirea cartii sfinte, in 50.000 de moschei din regat, pentru a uniformiza mai multe copii ale Coranului intr-o singura formula si o caligrafie standardizata", a adaugat el.

Fundatia Mohammed al VI-lea, de acum, "va verifica si agrementa toate exemplarele cartii sfinte", a mai spus ministrul.

Tawfik Ahmed a declarat in continuare ca Fundatia "intentioneaza sa produca anual un milion de copii ale Coranului uniformizat".

"Jumatate dintre copiile cartii vor merge catre moschei, o parte in terte tari din Africa de Vest, iar restul in locasurile de cult, frecventate de rezidentii marocani din strainatate", spune Tawfik.

O alta principala inovatie o reprezinta infiintarea unui cod de control "si gestionare a proprietatilor religioase si publice", incredintata departamentului. S-a decis stabilirea unui Consiliu Superior pentru "controlul financiar al proprietatii religioase", gestionat de Ministerul Afacerilor islamice.

Aproximativ 80.000 de hectare si 48.000 de case si magazine alcatuiesc principalul patrimoniu Habus.

Valoarea aproximativa a acestor active este estimata la 90 milioane euro. Potrivit ministerului, aceasta evaluare "ramane una aproximativa”.

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.