Femeile musulmane din Bosnia protesteaza in fata unei initiative de interzicere a niqab-ului

Lacasuri Ortodoxe: din Sarajevo / Bosnia (AFP)
Femeile musulmane din Bosnia
protesteaza fata de o initiativa de interzicere a niqab-ului

Cincizeci de femei musulmane au protestat luni, 26 iulie 2010, in centrul orasului Sarajevo, impotriva unei initiative a principalului partid sarb din Parlamentul bosniac, de interzicere a purtarii niqab-ului in public.

©Un articol tradus si redactat: Andreea Zahariea pentru Lacasuri Ortodoxe®


"Niqab-ul nostru, alegerea noastra, dreptul nostru”, se putea citi pe un banner afisat de demonstrantii la Parlament.

"Am calatorit in jurul lumii cu(…) niqab-ul meu, fara a fi perceputa ca o amenintare la adresa securitatii, a declarat pentru AFP Nadja Dizdarevic, una dintre organizatorele evenimentului.

"Nu voi renunta la niqab-ul meu, chiar daca voi fi pedepsita zilnic", a spus ea, descriind initiativa ca “anti-musulmana".

Deputatii Partidului Social Democratilor Independenti (SNSD), principala formatiune sarba din Parlamentul central bosniac, a prezentat un proiect de lege "de interzicere a articolelor de imbracaminte care impiedica total identificarea”.

NDSS este formatiunea primului-ministru al Republicii Srpska (entitate sarba in Bosnia), Milorad Dodik.

in conformitate cu prezentul proiect de lege, orice persoana care, in public, "isi acopera fata si impiedica identificarea" poate fi amendata cu 50 euro.

Aceasta lege este necesara pentru ca acoperirea fetei poate afecta siguranta publica, a declarat NDSS.

Proiectul ar trebui sa fie examinat miercuri, dar va fi probabil respins, deoarece initiativa nu va beneficia de sustinerea parlamentarilor musulmani, si nici de a croatilor din Parlament.

Musulmanii reprezinta aproximativ 40% din cele 3.8 milioane de locuitori ai Bosniei-Hertegovina, croatii, in special catolici, reprezinta 10% din populatie si sarbii, ortodocsi, 31%.

Majoritatea musulmanilor bosniaci practica un islam moderat, dar unii au adoptat o practica mult mai austera, consecinta a razboiului din 1992-1995, care a devastat tara si a ucis 100.000 de persoane.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.