publicat în: Arhivă

Iordanul poluat. Israelul asigura ca botezurile in Iordan nu sunt periculoase pentru sanatate

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim/France Presse
Nu exista riscuri de imbolnavire in cazul botezului in Raul Iordan, asigura statul Israel

Autoritatile israeliene au asigurat, marti, 27 iulie 2010, ca nivelul poluarii Iordanului este suficient de scazut pentru a permite botezul fara riscuri pentru sanatate, demontand astfel afirmatiile unui ONG conform carora poluarea ar fi atins un nivel intolerabil.

©Un articol tradus si redactat: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe®


Testele bacteriologice efectuate la Qasr Al-Yehud, pe Iordan, "demonstreaza ca apa raului poate fi folosita pentru efectuarea botezurilor", a spus administratia militara israeliana, care se ocupa de Cisiordania ocupata.

Aceasta a mai spus ca testele au identificat "88 de bacterii coliforme, de origine fecala, pe 100 mililitri de apa, in timp ce pragul de risc indicat de Ministerul Sanatatii este de 1.000 de bacterii”.

Ministrul israelian al Turismului, Stas Misezhnikov, a salutat rezultatele: "Sunt incantat de faptul ca turistii, care sunt atat de importanti pentru Israel, pot continua sa vina in acest loc" si sa se cufunde pentru botez.

Cu toate acestea, asociatia ecologista Prietenii Terrei/Orientul Mijlociu a reiterat avertizarea de a nu se mai efectua botezuri in locul unde Iisus a primit Sfanta Taina conform traditiei crestine.

Potrivit ONG-ului, cantitatea de bacterii variaza in functie de nivelul raului, iar testele realizate in momente diferite arata o rata mult mai mare de bacterii.

"Adevarul este ca milioane de metri cubi de ape uzate, netratate, din Israel, Iordania sau teritoriile palestiniene, se deverseaza zilnic in cursul inferior al Iordanului", a spus Ghedeon Bromberg, directorul ramurii israeliene a Prietenilor Terrei.

Locul unde Iisus a fost botezat de Sfantul Ioan Botezatorul, cu doua milenii in urma, este cunoscut sub numele de Al-Qasr Yehud. Acesta se afla intr-o zona controlata de armata israeliana, la marginea orasului palestinian Ierihon, din Cisiordania.

in ultimii ani, in urma presiunilor din partea Ministerului israelian al Turismului, armata a permis pelerinilor sa mearga in acest loc, la cerere speciala.

in luna mai, Prietenii Pamantului au aratat intr-un raport ca Iordanul "a fost redus la un simplu flux de apa, in sudul Lacului Tiberiada, scazut prin supraexploatarea apelor sale, devastat de poluare”.

Conform organizatiei, 98% din apele sale au fost deviate de Israel, Siria – care exploateaza afluentul sau, Yarmouk – si Iordania.

in apele de calitate excelenta, numarul total de bacterii coliforme variaza intre 0 si 100 de unitati la 100 mililitri de apa. in apele de buna calitate, numarul total de bacterii coliforme variaza intre 100 si 500. in cazul in care numarul de bacterii coliforme se incadreaza insa intre 500 si 1000, riscurile pentru sanatate sunt mai mari.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010