SOCANT: Un pastor anglican canadian (femeie), a impartasit un caine ciobanesc german, in fata credinciosilor consternati…

Lacasuri Ortodoxe: din Toronto/AFP
Un pastor anglican canadian a impartasit un caine ciobanesc german

Biserica Anglicana din Canada si-a cerut scuze in fata credinciosilor care s-au declarat ofensati dupa ce un pastor din Toronto i-a oferit impartasania unui caine ciobanesc numit Trapper. Discutiile s-au aprins rapid in urma evenimentului, atat in randul credinciosilor, cat si in randul mai marilor Bisericii.

©Un articol tradus, alcatuit si redactat: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe®


Incidentul a avut loc in urma cu o luna, la slujba duminicala ce incepe de regula la orele 10:30.

Sosind la Biserica anglicana cu hramul Sfantului Petru, insotit de proprietarul sau, Donald Keith, care a calcat pentru prima oara intr-o biserica, cainele in varsta de patru ani, nascut dintr-o incrucisare cu o catea de Rhodesia, a primit o ostie (impartasanie, sub forma unei azime rotunde) din partea “primitorului” Reverend Margaret Rea, la fel ca toti credinciosii.

in fiecare zi, el si Trapper, care “sufera de anxietate din cauza separarii”, obisnuiau sa stea pe treptele din fata bisericii Sfantul Petru, pentru "reflectie si innoire spirituala", dupa cum a declarat chiar proprietarul cainelui, un sofer de camion, de 56 de ani, politiei care i-a “hartuit fara niciun motiv” in timpul summit-ului G20 de la sfarsitul lunii iunie – dupa cum afirma chiar acesta.

?oferul si Trapper au devenit "una”, cu trei ani in urma, cand l-a salvat de la moarte dupa ce trei proprietari anteriori il declarasera de nestapanit.

Cand au intrat la racoare, pastorul Rea i-a invitat, pe el si pe Trapper, sa participe la slujba:

"Reverendul m-a primit si mi-a spus <<alatura-te comuniunii>>, iar Trapper a venit cu mine si reverendul l-a impartasit", a declarat Keith catre o publicatie locala din Toronto, Star.

Cand a sosit timpul comuniunii, cainele l-a insotit pe stapan. Rea i-a intins mana cu ostia, ceea ce pentru anglicani reprezinta Trupul lui Iisus si, relateaza Keith, "Trapper si-a aplecat capul, si-a spus rugaciunea si a luat ostia".

"Totul a fost toate foarte nevinovat", spune Keith. "Iar bucuria si fericirea de pe fata unei batrane din primul rand a demonstrat-o".

"Am crezut ca a fost un mod frumos de a ma primi in Biserica si ca este permis", a marturisit omul in varsta de 56 de ani.

Credinciosii care au luat parte la eveniment au putut vedea consternati cum reverendul ingenuncheaza in fata cainelui si ii ofera azima euharistica, asezand-o pe limba cainelui.

"Era, in fata, si o femeie batrana care a facut ochii mari cand a vazut", isi aminteste soferul de camion.

Un enorias a simtit insa jignire fata de ritualul sacru al Bisericii si s-a plans Diocezei anglicane din Toronto. Episcopul Patrick Yu, de York-Scarborough, responsabil de Biserica Sfantul Petru, care a si primit reclamatia, a numit actul ca fiind un gest "eronat de bun-venit".

Treptat, protestele au crescut, chiar in randul catolicilor din intreaga Canada, fata de Biserica Anglicana. Prin urmare, in timpul Liturghiei din ultima duminica, 25 iulie 2010, la o luna dupa acest eveniment neobisnuit, pastorul a fost fortat sa-si ceara scuze.

"Comuniunea cu un caine este ceva care nu se va mai intampla, nici in biserica noastra, nici in vreo alta biserica crestina din intreaga lume", a declarat marti pentru AFP Cheryl Chang, directoarea retelei anglicane din Canada, repetand acelasi mesaj transmis credinciosilor Bisericii Sf. Petru.

La randul sau, reverendul incriminat s-a retras in tacere: "Incidentul este inchis, s-a terminat si nu am nimic de adaugat", a declarat pentru AFP.

"Daca am ranit, suparat sau deranjat pe cineva, imi cer scuze", spune pastorul catre piblicatia din Toronto. "A fost un act simplu de deschidere a bisericii".

Rea povesteste insa, catre aceeasi publicatie locala, ca a primit mult sprijin prin intermediul unor apeluri telefonice, vizite si e-mailuri. Incidentul, care a atras atentia asupra bisericii aflate in mijlocul orasului, de 137 de ani, adunand acum laolalta mai multi admiratori – spune Rea – arata ca "Iisus este o persoana pozitiva, si crestinismul este o religie pozitiva".

Credincioasa Suzette Mafuna nu intelege nici ea de ce comuniunea cu un caine ar suscita furia cuiva:
"Suntem toti creaturile lui Dumnezeu. Daca un caine merge intr-o biserica, el are dreptul ca, la fiecare slujba, sa i se ofere inclusiv hrana spirituala”.

Informatia poate fi citita in acest moment doar pe: Lacasuri Ortodoxe.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.