Muntele Sfant in care a trait Profetul biblic Solomon, aflat in Kargazstan, a fost introdus pe Lista UNESCO

Muntele Sfant al lui Solomon din Kargazstan pe lista UNESCOReprezentantul Special UNESCO pentru Asia Centrala, Serghei Lazarev a inmanat ieri, 1 iunie 2011, Presedintelui Kargazstanului, Roza Otunbaieva, un certificat al Patrimoniului Mondial UNESCO pentru Muntele lui Solomon (Suleiman), informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Acesta este primul sit din Kargazstan care se afla pe lista Patrimoniului", a declarat Lazarev in cadrul unei ceremonii.

"Acest munte sfant a influentat timp de secole imaginea poporului nostru in lume. Legenda spune ca Profetul biblic Solomon ar fi trait aici, si acum locul a fost adaugat in lista UNESCO, fiind respectat peste tot in lume", a spus Otunbaieva.

Muntele Sfant al lui Solomon domina peisajul din Valea Fergana si formele de fond ale orasului Osh, o rascruce a drumul important al matasii, din Asia Centrala. Timp de peste un mileniu si jumatate, Muntele Sfant al lui Solomon a fost un far calauzitor pentru calatori, un munte sfant venerat de toti.

Cele cinci varfuri si pante adapostesc multe lacasuri antice de cult si pesteri cu petroglife, dar si doua moschei mai tarzii (din sec. XVI). Pe Muntele Sfant al lui Solomon au existat 101 sit-uri cu petroglife care reprezentau oameni, animale sau forme geometrice.

Exista, de asemenea, multe sit-uri ritualice, dintre care 17 sunt inca folosite. imprastiate in jurul varfurilor, ele sunt legate prin trasee si sunt asociate de regula cu vindecarea cazurilor de infertilitate, migrene, dureri de spate si longevitate. Acest loc este un amestec intre convingerile pre-islamice si islamice. Sit-ul este considerat un exemplu perfect de munte sfant din Asia Centrala, venerat mai multe milenii, mai informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.