44% dintre francezi aleg incinerarea, potrivit unui sondaj

Lacasuri Ortodoxe: din PARIS
44% dintre francezi aleg incinerarea, potrivit unui sondaj

Ideea incinerarii continua sa creasca in Franta, 44% dintre francezi luand in calcul incinerarea, fata de cei 37,5% care se declara in favoarea ingroparii (iar 16,6% nu stiu inca), potrivit unui studiu realizat de CREDOC pentru Camera Sindicala Nationala a Artei Funerare (CSNAF), cu ocazia sarbatorii Tuturor Sfintilor.


Aceste intentii de incinerare in crematorii sunt deosebit de puternice mai ales in randul tinerilor, al celor mai putin religiosi si al celor care au participat la o ceremonie de incinerare, arata acest sondaj, precizand ca mai mult cei trecuti de 80 de ani (68%) prefera o inmormantare traditionala.

in termeni practici reali, increderea in incinerare se afirma, crescand de la 1% in 1979 la 21% in 2001 si chiar la 28% in 2007, conform cifrelor furnizate de profesionistii din acest domeniu.

Francezii aleg inhumarea din motive religioase (34%) si datorita traditiei de familie. Cei care aleg incinerarea "nu vor sa-si faca de ras familia" (34%), sau o fac din motive de mediu (26%) si economice (15%), incinerarea fiind mai putin costisitoare decat inmormantarea.

in cazurile de incinerare, 47% doresc ca cenusa lor sa fie risipita, 24% doresc sa fie pastrata intr-o urna si 14% permit altora sa decida soarta acesteia.

Acelasi sondaj mai arata, de asemenea, ca din ce in ce mai multi francezi isi doresc sa lase instructiuni pentru desfasurarea inmormantarii lor. Acestia sunt 42% in 2009, fata de 35% in 2005.

?ase din zece persoane isi doresc o ceremonie religioasa (si 8 din 10, atunci cand se are in vedere inhumarea), o cifra neschimbata din 2005. Ceremonia este in primul rand un omagiu adus persoanei disparute, dar 14% considera ritualul ca fiind inutil.

23% semneaza sau vor sa semneze un contract de inmormantare (acestia fiind cei mai in varsta sau cu conditii mai modeste).

87% dintre francezi merg cel putin o data pe an la cimitir (atat cei mai tineri cat si cei mai in varsta), dar numai o treime merg de sarbatoarea Tuturor Sfintilor.

Sondajul a fost efectuat in perioada aprilie – mai 2009, conform unei metode de cotare, pe un esantion de 1.O04 persoane, cu varste de 40 ani si peste, intervievate prin telefon.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.