publicat în: Arhivă

Turnul Babel, din peste 30.000 de carti, in Buenos Aires… de Marta Minujin

Turn babel carti Buenos Aires 1 AFPLacasuri Ortodoxe: din Buenos Aires, Argentina

Turnul Babel, din peste 30.000 de carti, in Buenos Aires… de Marta Minujin

Marta Minujin, “zeita artei pop argentiniene”, si-a facut aparitia urcand pe treptele noii sale creatii: un Turn Babel din peste 30.000 de carti, construit chiar in Buenos Aires, inalt de 25 de metri.

“Este foarte distractiv sa urci si sa cobori pe o opera de arta”, a declarat pentru AFP femeia a carei prima prezentare a avut loc la Paris in 1963 – “La destruction”.

Marta Minujin, care a mai construit un imens Parthenon din Cartile interzise, la sfarsitul dictaturii celei mai ucigase din istoria Argentinei (1976-1983), pentru a marca sfarsitul cenzurii, a urmarit de aceasta data sa aduca alaturi mai multe tari si popoare.

“N-am inteles niciodata de ce trebuie sa vorbeasca limbi diferite”, a spus ea. “Prin urmare, mi-a venit ideea de a aduce impreuna atatea tari”, explica artista anilor 60, devenita o figura reprezentanta a Institutului Di Tella din Buenos Aires.

Turn babel carti Buenos Aires 1 AFP

Buenos Aires a fost declarata “Capitala Mondiala a Cartii 2011” de catre UNESCO, asa incat primarul considera ca nu se putea gasi nicio alta modalitate mai buna de a sarbatori acest lucru. “A fost un miracol”, marturiseste chiar diva argentiniana.

Cincizeci de ambasade au sponsorizat cu mii de lire sterline proiectul, pentru a putea fi acoperita aceasta constructie din metal care se va deschide publicului maine, joi, 12 mai 2011. “Statele Unite au participat cu 1.000 de carti, Ecuadorul cu 3500”, povesteste Marta.

“Priviti! Poezii frantuzesti!”, murmura aceasta la vederea unei antologii. in plus, veti putea vedea o copie a lui Tintin in limba spaniola: “El Caso Tornasol”, apoi o carte a lui Kafka in limba sa, germana. Lucrari in japoneza, rusa acopera structura, in toate culorile.

Turn babel carti Buenos Aires 2 AFP

”Treptat, pe masura ce urci pe jos, pe structura usoara, te detasezi de Piata San Martin si de intregul oras. Ai crede ca dispari, dar revii pe pamant dupa ce te descoperi aproape de nori”.

Am pornit din Europa pentru a ajunge in Asia. Cartile sunt mereu in jurul nostru; le-am pus in mape de plastic pentru a le proteja de ploaie si le-am atarnat cu grija pe structura metalica.

Toate cartile vor disparea insa, in curand. Pe 28, turnul va fi demontat. “Primele doua etaje de carti vor fi impartite oamenilor”, a spus Marta. Celelalte vor merge la noua “Biblioteca Babel”, la cateva strazi distanta, care devine prima biblioteca multilingva din capitala.

related articles?Arheologii salveaza un sit cu o imensa importanta Biblica: BABILONUL

?Bizantul de dupa Bizant – a doua intalnire din seria „Cand

?Papa ii invita pe crestini sa se angajeze in constructia unei

?Pelerin publica “un apel al crestinilor”, pentru Copenhaga

?Arheologii incearca sa gaseasca reteta potrivita pentru salvarea

?Record la nivel mondial: 23.000 de biserici ortodoxe restaurate in

?Arca lui Noe realizata in marime naturala in Kentucky