Biserica Ortodoxa Rusa a cenzurat o poveste anticlericala a lui Puskin

Alexandru Sergheevici Pushkin Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
O poveste anticlericala a celebrului poet rus Aleksandr Puskin, al secolului al XIX, a fost cenzurata de catre Biserica Ortodoxa, un sinod regional publicand o versiune adaptata, stergand cuvantul “popa”, a declarat miercuri, 2 martie 2011, Patriarhia Rusa.

Sinodul Sfintei Treimi din Armavir, regiunea Krasnodar (sud), a lansat o versiune "istorica" a "Povestei popii si a servitorului sau Balda", in care “popa” a fost inlocuit cu “comerciant”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vladimir Vigilanski.


Alexandru Sergheevici Pushkin Povestea, scrisa de Puskin in 1830, a fost adaptata la trei ani dupa moartea sa de catre maestrul sau spiritual, poetul Vasili Jukovski, care a incercat sa eludeze cenzura religioasa din Imperiala Rusie, a declarat domnul Viguilanski.

Aceasta poveste a lui Puskin vorbeste despre aventurile unui preot ridiculizat de servitorul sau, care studiase programa scolara sub regimul sovietic, cu inversunare ateist.

Puskin, a carei atitudine anticlericala este evidenta in operele sale timpurii, "a evoluat de-a lungul anilor in sensul unei reconcilieri cu Biserica, spre sfarsitul vietii sale", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Copiii din Rusia au dreptul sa "cunoasca ambele versiuni" ale povestii, a spus el.

in septembrie 2006, teatrul de opera si balet din Republica rusa Komi, din Nordul indepartat, anulase deja o premiera a operei "Povestea popii si a servitorului sau Balda", din cauza lipsei binecuvantarii din partea Bisericii.

Biserica Ortodoxa Rusa se confrunta cu o renastere dupa prabusirea URSS la finele anului 1991.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.