Papa Benedict al XVI-lea: nu “poporul” evreiesc l-a condamnat pe Iisus

papa benedict al XVI-lea Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Papa Benedict al XVI-lea reafirma ca nu "poporul" evreu, in ansamblu, este responsabil de moartea lui Hristos, in al doilea volum al sau, "Iisus din Nazaret", din care au fost publicate extrase, miercuri 2 martie 2011, de catre Vatican.

in aceasta lucrare stiintifica intitulata "Iisus din Nazaret, partea a doua. De la intrarea in Ierusalim la inviere", Papa se intreaba: "cine sunt, mai exact, acuzatorii lui Hristos?”.


papa benedict al XVI-lea El observa ca expresia "evreii", folosita de Sfantul Ioan Evanghelistul "nu indica in niciun fel poporul lui Israel ca atare" si "cu atat mai putin o natura rasista" a lui Ioan, care "a fost evreu, ca Iisus si tot neamul lui". Expresia "are un sens precis si riguros limitata" si defineste "aristocratia Templului", a spus Papa Benedict al XVI-lea.

Rolul evreilor in moartea lui Hristos este sursa de tensiune considerabila intre cele doua religii, evreii fiind tratati ca "Deicizi" de mai multe secole de catre catolici. Conciliul Vatican II (1962-1965) i-a absolvit pe evrei de orice responsabilitate pentru crucificarea lui Iisus.

"S-a spus deseori ca Evangheliile, datorita unei tendinte favorabile pentru romani, din motive politice, l-ar fi prezentat pe (Pontiu Pilat) intr-un mod pozitiv, aruncand treptat responsabilitatea mortii lui Iisus asupra evreilor", noteaza putin mai departe Benedict al XVI-lea. Dar, acesta mai spune, ca "nu exista niciun motiv care sa permita sustinerea acestei tendinte in situatia istorica a evanghelistilor".

O asociatie a supravietuitorilor Holocaustului a salutat imediat acestea, afirmand intr-o declaratie ca recunoaste un "moment cheie" in relatiile dintre catolici si evrei.

Aceasta "repudiere teologica a acuzatiei de Deicid nu confirma numai invataturile Conciliului Vatican II, care a respins oficial vinovatia colectiva a evreilor, ci demonstreaza o noua generatie de catolici", a declarat Elan Steinberg, vice-presedinte al Uniunii Americane a Supravietuitorilor Holocaustului si a descendentilor acestora.

Lucrarea Papei Benedict al XVI-lea va fi prezentata presei in ziua de 10 martie 2011. Aceasta va fi lansata simultan in 7 limbi: germana (a Papei), italiana, engleza, spaniola, franceza, portugheza si poloneza, a spus Vaticanul.

Primul volum, despre perioada dintre Botezul in Iordan si Schimbarea la Fata, a fost vandut in Italia incepand din ziua de 16 aprilie 2007, pe cand Papa Benedict al XVI-lea isi aniversa cei 80 de ani.

A inregistrat un succes imediat, cu peste 50.000 de exemplare vandute in prima zi si cu o reeditare in doua serii, de 420.000 de exemplare.

Joseph Ratzinger a inceput redactarea acestei serii inca de pe cand era cardinal si prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, organismul Vaticanului responsabil cu pastrarea dogmei catolice. Cartea este, deopotriva, semnata Joseph Ratzinger / Papa Benedict al XVI-lea.

La 24 noiembrie, Papa a mai publicat, de asemenea, "Lumina Lumii", prima sa carte-interviu de cand a fost numit Papa, in 2005.

Cartea a facut senzatie, deoarece acesta reuseste sa depaseasca un subiect considerat tabu, discutand despre “folosirea prezervativului” in unele cazuri.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.