Rusia are inca o prezenta de lider in Tara Sfanta

Lacasuri Ortodoxe: din Rusia
Rusia are inca o prezenta de lider in Tara Sfanta

Ambasadorul rus in Israel, Piotr Stegnii, a declarat ca prezenta Bisericii Ortodoxe Ruse in Tara Sfanta a fost si este semnificativa in comparatie cu alte organizatii crestine.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Detinem locul al doilea sau al treilea ca suprafata de teren si importanta acesteia", a declarat Stegnii intr-un interviu oferit postului de radio Radonej.

Potrivit lui Stegnii, catolicii franciscani sunt pe primul loc, dar au o problema: la Vatican si Israel nu au semnat inca concordatul privind proprietatea terenurilor, in ciuda vizitei Papei Benedict al XVI-lea, care "intr-o anumita masura a avut ca scop acest lucru".

"Toti au aceasta problema, si nimeni nu este privilegiat, deci – si nu numai in opinia mea – lucrurile sunt solutionate conform legislatiei actuale", a spus Stegnii.

Un cunoscut istoric, vicepresedinte al Societatii Ortodoxe Imperiale Palestiniene, dr. Nicolai Lisovoi, considera ca prezenta Bisericii Ortodoxe Ruse in Tara Sfanta inainte de Revolutie a fost mult mai importanta.

intr-o discutie cu un corespondent Interfax, acesta a remarcat faptul ca o mare parte din proprietatea Bisericii Ortodoxe Ruse a fost pierduta, in special, dupa ce Hrusciov a vandut Palestina Rusa in 1964.

in plus, in conformitate cu Lisovoi, sponsorii moderni sunt mult mai putin generosi decat binefacatorii pre-revolutionari, atunci cand "fiecare oras si chiar si mai multe sate faceau donatii pentru prezenta Bisericii Ruse in Palestina".

Potrivit lui, natura pelerinajelor s-a schimbat si ea. inainte, chiar si cei mai saraci pelerini rusi petreceau cateva luni rugandu-se in Tara Sfanta – ajungeau de Craciun si plecau dupa Pasti.

Lisovoi considera, de asemenea, ca factorul cel mai important a fost cel diplomatic, fiindca acestia aproape ca nu se mai implicau pe atunci in problemele politice sau economice, intrucat responsabilitatea lor majora, tradusa in instructiuni pentru ambasadori, consta in consolidarea prezentei Bisericii Ruse.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.