Belgia: valul islamic si insemnele religioase din scolile flamande, la latitudinea Consiliului de Stat

Curtea Constitutionala a Belgiei a decis ca administratia retelei oficiale a comunitatii scolare flamande are dreptul de a decide daca valul islamic sau alte simboluri religioase vor putea fi purtate In institutiile sale. Cu toate acestea, ultimul cuvant Il va avea o alta institutie, si anume Consiliul de Stat.

Discutiile pe aceasta tema au Inceput acum doi ani, cand o scoala din Antwerp a interzis purtarea valului islamic de catre elevele sale. Situatia a fost alimentata de aceeasi decizie luata de alte doua scoli din Antwerp, la Inceputul anului trecut.
Atunci, autoritatea flamanda a scolilor comunitare a decis interzicerea purtarii simbolurilor religioase si ideologice In toate scolile sale. Decizia va intra In vigoare Incepand cu 1 septembrie 2011.


Acum un an, Consiliul de Stat a suspendat introducerea interdictiei. Inainte de a lua o hotarare, Consiliul a dorit sa afle daca are competenta de a se pronunta Intr-o astfel de problema. Marti, Curtea Constitutionala a decis ca are acest drept. .

Hotararea de marti nu schimba cu nimic situatia actuala din scolile comunitatii flamande, Insa da Consiliului de Stat autoritatea de a lua decizii, dupa cum informeaza RomBel.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.