Pacient ramas netratat, pentru ca purta numele…Jihad

Prenumele „Jihad” este destul de frecvent in lumea musulmana, pentru copiii de sex masculin.

in unele tari, acest prenume poate crea adevarate probleme. Astfel, un medic stomatolog din Berlin a refuzat sa trateze un tanar pacient, datorita numelui sau: „Cihad” („Jihad” – „razboi sfant”), dupa cum informeaza un ziar local din sud-vestul Germaniei (Baden-Württemberg).


Pacient ramas netratat, pentru ca purta numele… „Jihad”

Doctorita si-a exprimat regretul pentru gestul sau de refuz, pe un site german, sub anonimat, putem afla in plus din informatiile AFP.

Ea a considerat ca, daca pacientul cunoaste semnificatia numelui sau, inseamna ca este crescut in spiritul radicalist islamic. Panica la ideea de a avea in fata un "potential terorist", l-a indemnat pe stomatolog sa nu-si practice meseria, in mod corespunzator, desi acesta avea programare, pentru 2 februarie 2010.

Pacient ramas netratat, pentru ca purta numele… „Jihad”

"L-am intrebat daca stie ce inseamna numele lui, si mi-a raspuns: Razboiul Sfant. Atunci am simtit repulsie" a declarat doctorul.

Asemenea atitudini determina, paradoxal, tocmai cresterea potentialului agresiv al persoanei catalogate dupa nume (sau dupa etnie, religie, inclinatii sexuale etc.).

Nu este pentru prima data cand numele „Jihad” dat unui copil musulman starneste reactii de dezaprobare. (v. Arhiva Lacasuri Ortodoxe 2007-2010) Chiar la inregistrarea numelui la serviciul civil, o persoana din Berlin a fost respinsa, in septembrie 2009, fiind nevoita sa apeleze la Curte, ca sa primeasca aprobare.

©autor: CARMEN_Ana Radu / publicat in Monitor Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.