DECLARATIE FERMA a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse privind cresterea crestinofobiei in lume (text integral)

sinodul rus ortodox Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, intrunit in aceste zile, a semnat o declaratie oficiala privind situatia alarmanta de extindere a crestinofobiei in lume, o copie a acestui document intrand in posesia LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe. Va prezentam mai jos traducerea textului integral, efectuata de redactorii agentiei noastre.

DECLARATIA oficiala a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse privind cresterea crestinofobiei in lume

"Cu profunda ingrijorare, Biserica Ortodoxa Rusa primeste informatii din diferite tari ale lumii, cu privire la cresterea frecventei manifestarilor crestinofobe. Crestinii sunt persecutati, sunt victime ale intolerantei si ale diverselor forme de discriminare. Evenimentele tragice recente din Giza, in perioada 7-8 mai 2011, cand bisericile crestine au fost arse si enoriasii Bisericii Copte au fost ucisi in timpul unor dezordini in masa, sunt doar o veriga din lungul sir de evenimente de acest gen. Fratii si surorile noastre sunt ucisi, alungati din casele lor, separati de parinti si de rude, negandu-li-se dreptul de a-si profesa convingerile lor religioase si de a-si creste copiii conform propriei credinte. Din pacate, manifestarile de crestinofobie nu pot fi interpretate ca incidente ocazionale: este o tendinta bine inradacinata deja in unele regiuni ale lumii.

In functie de tara, actele de discriminare impotriva crestinilor iau diferite forme. in unele cazuri, crestinii sunt victime ale actelor de vandalism, de obicei manifestari ale extremismului religios. in mai multe tari unde crestinii sunt o minoritate, libertatea religiei este restrictionata in mod semnificativ: acest lucru este valabil in special in ce priveste oficierea slujbelor, proprietatile si intemeierea si functionarea scolilor de teologie. in unele cazuri, hotararile judecatoresti impotriva crestinilor sunt dure, pana la pedeapsa cu moartea, pentru blasfemie (inteleasa, in acest caz, ca refuz fata de convingerile altor religii). Chiar si in tarile in care crestinofobia se limiteaza doar la a-i considera pe crestini ca fiind "cetateni de categoria a doua", situatia ramane dificila pentru fratii nostri. Aceste fapte conduc la o imigratie masiva a crestinilor, care isi parasesc tarile in care au locuit timp de secole, cum este cazul in prezent in Irak si in alte tari din Orientul Mijlociu.

In acelasi timp, exista manifestari ale crestinofobiei in tarile a caror majoritate a cetatenilor este crestina. Dominatia unui secularism rigid, chiar agresiv, tinde sa ii scoata pe crestini din sfera publica, in timp ce declaratiile si actele motivate de credinta crestina, in special cele referitoare la evaluarea morala a evenimentelor, suscita reactii negative.

Atragand atentia asupra celor mai frecvente evenimente crestinofobe, de discriminare si persecutare a crestinilor de diferite confesiuni, nu avem intentia de imixtiune in afacerile interne ale statelor, si nici sa incitam comunitatea internationala. Crestinismul ii invata pe adeptii sai sa respecte legea si sa respecte guvernele legale, dupa cuvintele Sfantului Apostol Pavel: "Oricine sa fie supus stapanirilor celor mai inalte" (Romani 13, 1). in acelasi timp, statele, responsabile in fata cetatenilor lor, sunt obligate sa respecte demnitatea si drepturile tuturor si, in consecinta, sa garanteze libertatea religiei si siguranta comunitatii religioase.

Noi nu mentionam anumite religii ca fiind o sursa a crestinofobiei. Biserica Ortodoxa Rusa a protestat intotdeauna impotriva tuturor formelor de discriminare la adresa cetatenilor si popoarelor, pe baza afilierii lor religioase. Ea condamna cu fermitate orice manifestare de antisemitism si islamofobie. Rusia si tarile din teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei sunt bogate, avand o lunga istorie de coexistenta pasnica intre religii, de respect reciproc si solidaritate intre acestea. Suntem gata sa impartasim aceasta experienta cu cei care doresc sa construiasca o societate bazata pe dreptate.

Crestinofobia apare in primul rand atunci cand diferentele religioase sunt exploatate in scopuri politice, in cea mai mare parte de grupurile extremiste ale caror obiective sunt incompatibile cu bunastarea societatii in ansamblu. Astfel de evenimente ar trebui sa fie in mod explicit condamnate de catre toate fortele sanatoase ale societatii, inclusiv de reprezentantii autoritatilor publice si de liderii religiosi. Discriminarea pe motive religioase nu poate fi invinsa decat printr-un dialog mai larg intre state, intre organizatiile internationale, comunitatile religioase si reprezentantii societatii civile.

Indemnam comunitatea internationala, liderii religiosi si fortele publice oficiale sa dezvolte mecanisme de aparare eficiente si cuprinzatoare a crestinilor si comunitatilor crestine care sufera persecutii sau restrictii in vietile lor si in cadrul activitatilor lor religioase.

Biserica Ortodoxa Rusa a sprijinit activarea dialogului intre liderii religiosi si intre comunitatile internationale, in scopul stabilirii unor principii de coexistenta pasnica intre credinciosii de diferite traditii.

Ne exprimam solidaritatea cu fratii si surorile noastre crestine, victime ale discriminarii, persecutiei si violentei. Noi ii compatimim pentru suferintele si privatiunile pe care trebuie sa le sufere in pelerinajul lor pamantesc.

Ne rugam si ii invitam pe credinciosii Bisericii sa-si intensifice rugaciunea pentru fratii nostri si surorile noastre persecutate, pentru intarirea lor in credinta si pentru curajul lor spiritual."

Un document adoptat la sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, din 30 mai 2011 – traducerea si interpretarea apartin LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.