Icoana Maicii Domnului din Ierusalim, 12 octombrie, 13 noiembrie

Apostolat prin icoana calatoare si prin copiile ei, facatoare de minuni

Icoana Maicii Domnului din Ierusalim (alta decat Panaghia Ierosolymitissa de la Mormantul Maicii Domnului – Ghetsimani), sarbatorita de Bisericile Ortodoxe la 12 octombrie, a calatorit in multe locuri. Peste tot au ramas copii ale ei, facatoare de minuni.


Astfel, considerandu-se a fi pictata de Sfantul Evanghelist Luca la 15 ani dupa inaltarea Domnului la Cer, icoana a fost dusa mai intai in Constantinopol (453), de catre Imparatul Leon i, in biserica Izvorului Tamaduirii.

In timpul imparatului Heraclie, Constantinopolul a fost protejat de invazia scitilor, prin mijlocirile Maicii Domnului din icoana. Atunci icoana Preasfintei Fecioare a fost mutata pentru circa trei sute de ani in Biserica Vlahernei. De acolo a ajuns in Korsun (Chersonese), fiind preluata de Sfantul Print Vladimir, cel intocmai cu Apostolii, in 988. El a dus-o la Kiev, apoi a daruit-o locuitorilor Novgorodului, cand s-au crestinat.

Cucerind Novgorodul, tarul Ivan cel Groaznic a luat Icoana Maicii Domnului si a mutat-o in catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, unde a ramas pana in 1812, cand a fost pradata de francezi si dusa in catedrala Notre Dame – Paris.

In locul icoanei, la catedrala din Moscova a fost adusa o copie a acesteia, din biserica moscovita a Nasterii Maicii Domnului. Pe marginea icoanei ramase, sunt reprezentati Sfinti Apostoli si Mucenici.

Alte copii ale icoanei Maicii Domnului din ierusalim, facatoare de minuni:

– O alta icoana a Maicii Domnului din ierusalim s-a aflat in catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol, intre sec. Xii-XV, dar nu se stie unde este in prezent. In falnicul oras bizantin a existat chiar si o biserica in cinstea icoanei Maicii Domnului din ierusalim.

– Pictata de iconograful Cornelius Ulanov in sec. XVIII, o copie a icoanei, ea insasi facatoare de minuni (ocrotire de incendii, epidemii, vindecari de boli s.a.) se afla la manastirea Krivoezersk (Kostroma), fiind sarbatorita pe plan local si la 20 august. Aceasta a constituit modelul pentru o alta icoana, pictata de ieromonahul Nil de la Krivoezersk, si trimisa manastirii athonite a Sfantului Pantelimon in 1850, in urma unui vis al calugarului.

Icoana Maicii Domnului din ierusalim este sarbatorita la 12 octombrie, 13 noiembrie, dar si in sambata a cincea din Postul Mare. Zeci de alte copii ale ei au fost realizate, in biserici din intreaga lume.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.