S-au implinit 4 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului

In adata de 29 august, s-au implinit 4 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului. La Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, unde se afla mormantul mitropolitului Antonie, se va oficia o slujba de pomenire.


Pe numele de mirean Leonida Plamadeala, a primit numele de Antonie odata cu tunderea in monahism, in anul 1948. La 27 decembrie 1970 a fost hirotonit vicar patriarhal, cu titlul „Ploiesteanul”.

La 9 decembrie, dupa ce a fost responsabil cu relatiile externe ale Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales episcop al Buzaului. La 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului, functii pe care le-a detinut pana la moarte.

Pe langa bogata opera teologica vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie a contribuit la restaurarea unor biserici monumente istorice, printre care se afla Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, ctitoria Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu, unde a intemeiat o Academie Teologica, centru de cultura si spiritualitate ortodoxa transilvana. in anul 1992 a fost ales membru de onoare atat al Academiei Romane cat si al Academiei de Stiin?e din Chisinau.

Vesnica sa ii fie pomenirea!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.