in ziua praznuirii martiriului Sfantului Ioan Botezatorul, Schitul Troianu din judetul Valcea isi serbeaza hramul. inca din ajunul hramului, numerosi pelerini vin acolo unde, la altarul de vara amenajat in incinta Schitului Troianu, participa la slujba de priveghere, continuata apoi cu slujba Utreniei. Astazi se va oficia slujba Sfintei Liturghii cu emotie in suflet, dar si cu aleasa bucurie duhovniceasca, de catre un ales sobor de preoti si diaconi in prezenta a numerosi credinciosi, apoi se va oficia o slujba de pomenire pentru ctitorii, staretii si vietuitorii, inchinatorii, donatorii si binefacatorii acestui schit, adormiti intru Domnul.
Ieri seara, in ajunul sarbatorii, aici la Schitul Troianu, Preasfintitul Parinte Gherasim, Episcopul Ramnicului, a savarsit Slujba de Priveghere impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. La slujba au luat parte numerosi credinciosi din municipiul Ramnicu Valcea si din imprejurimi.
in cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa a elogiat viata, activitatea si moartea martirica a celui mai mare prooroc, care face trecerea de la Vechiul la Noul Testament, Ioan Botezatorul – inaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos. in incheiere, Preasfintitul Parinte Gherasim a apreciat activitatea Preacuviosului Parinte Arhimandrit Sava Plesa, staretul schitului care intr-o perioada scurta de timp a construit pana la asteriala noua biserica a complexului monahal de la Troianu.
Scurt istoric al Schitului Troianu:
Biserica cu hramul „Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”, datand din secolul al XVIII-lea si casa staretiei au fost refacute de Hrisant Penetis (Hurezeanul), egumenul Manastirii Hurez, in anii 1840-1842 ca metoh al Manastirii Hurez, pe un teren al acestuia, invecinat cu proprietatea Manastirii Bistrita. intregul teren din zona, cu mult mai mare decat cel pe care se afla complexul muzeal de astazi, a apartinut celor doua manastiri valcene.
In vara si toamna anului 1848, cu asentimentul autoritatilor eclesiastice, aici s-a aflat comandamentul militar al armatei de panduri si voluntari condusa de generalul Gheorghe Magheru.
La secularizarea averilor manastiresti, efectuata prin legea din 1864, schitul Troianu a fost trecut in proprietatea statului, devenind metoh al Manastirii Hurez. Ulterior, din 3-5 martie 1949 intra in stapanirea statului.
Pana in anul 1972, biserica, turnul clopotnita, casa staretiei si terenul aferent au apartinut de I.A.S. Rm. Valcea. Casa staretiei fusese transformata in depozit, foisorul si pridvorul daramate, iar biserica devenise grajd pentru vite. Si toate acestea in conditiile in care fostul schit de la Troianu figura din iulie 1966 la pozitia nr. 7243 pe lista monumentelor istorice protejate de stat (la lista noua din 1992 figura la pozitia 39/ B/ 341).
In anii 1972-1975, intregul complex de cladiri a fost restaurat de Comitetul de Cultura si Educatie Socialista Valcea. Din 18 octombrie 1973, monumentul istoric a fost transferat in administrarea Muzeului Judetean Valcea, fiind numit la acea vreme, „Casa Magheru”. Dupa restaurare, aici a fost amenajat Muzeul „General Gheorghe Magheru”. Aflat intr-o zona periferica a orasului, muzeul a avut un flux mic de vizitatori, cu mult sub cheltuielile de salarizare a personalului si de intretinere a cladirilor.
Din 1990, expozitia a fost desfiintata. In prezent in acest spatiu sunt depozitate obiecte de mobilier.
Cladirea staretiei (in care a functionat expozitia de baza a muzeului) ce se aflau intr-o stare avansata de degradare, datorita unei alunecari de teren au fost refacute, construindu-se si un corp de chilii nou, prin grija vrednicului staret Sava Plesa si cu binecuvantarea Presfintitului Parinte Gherasim, Episcopul Ramnicului.