publicat în: Arhivă

Podcast Lacasuri Ortodoxe – Primul serviciu de PODCAST ORTODOX – NEWS (in randul serviciilor informationale religioase) din lume: LO – NEWS

In ultima perioada, vizitatorii nostri au putut vedea pe paginile Lacasuri Ortodoxe un nou serviciu: LO News – AUDIO.

Multi dintre acestia au sunat deja sa ceara amanunte, iar altii chiar ne-au felicitat (existand in acest moment, fara un anunt in prealabil, 530 abonati RSS podcast…) .


Podcast: Ce inseamna?

Probabil, din ce in ce mai des auziti despre termeni ca "podcast" sau "podcasting". Pornind de la popularul Apple iPod, termenul de podcasting era legat initial doar de cunoscutul dispozitiv specific. Acum, insa, termenul a capatat un inteles cu mult mai amplu.

Podcast-urile se refera la orice tine de audio (mai nou, video sau media digital in general) si poate fi distribuit catre un “cititor electronic” (de exemplu media-playere portabile, calculatoare personale, telefoane, iPod, iPhone, iPad) In distributie periodica (abonament) sau la accesare individuala (la cerere). Cuvantul “Podcast” este asemanator cu "Broadcast” (difuzat), termenul referindu-se atat la continutul In sine, dar si la metoda utilizata pentru a distribui continutul.

De fapt, Insa, in prezent nu mai este nevoie neaparata de un iPod pentru a face acest lucru. Aproape orice PC poate folosi podcast-urile. Ele sunt pur si simplu fluxuri digitale de informatii care pot fi descarcate si lansate pe computer sau Intr-un dispozitiv portabil.

De acum, deci, arhiva podcast-urilor LO News (cu stirile zilnice ale Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe) va fi disponibila pe site, si oriunde va veti afla si veti avea la dispozitie un receptor (telefon, IPhone etc), ea poate fi accesata cu usurinta.

De ce totusi… Podcast?

Utilizarea podcast-ului In serviciile informative zilnice (stiri, news) are o importanta deosebita In informarea imediata a abonatului, continutul fiindu-i furnizat In timp record acestuia, asemanator cu cazul radioului, dar cu avantajul ca informatia este Inregistrata automat si stocata pentru o perioada nelimitata de timp (In serviciu intra si avantajul alertelor care pot viza de multe ori chiar siguranta publica, sau castigarea unui eveniment unic).

Podcast-urile permit deci utilizatorilor sa acceseze informatiile In orice moment. Fie ca se afla intr-o statie de metrou, fie ca persoana se gaseste intr-un parc sau in oricare alta calatorie (acolo unde accesul la paginile web este ingreunat) acesta isi poate adauga in memoria IPhone-ului propriu adresa: http://feeds.feedburner.com/LoNews-Stiri .

In plus, Podcasting-ul poate fi folosit pentru a sustine discutii tematice, pentru precizari de date si evenimente In diferite dezbateri si prelegeri, sau chiar In prezentari cu slide-uri integrate. Acestea toate fac ca utilizarea podcast-ului sa devina una chiar academica.

Programul podcast Lacasuri Ortodoxe, la care tehnicienii nostri lucreaza inca, va stoca informatiile In biblioteci speciale, bine organizate, si va permite redarea optima a Inregistrarilor pe orice receptor. Veti avea astfel o biblioteca si o baza de date adevarata pe propriul Dvs computer, iPod touch, iPhone… prin noul Program de podcast News Lacasuri Ortodoxe. Oriunde, dar si oricand.

In plus, persoanele cu handicap, nevazatorii in special, care pana in prezent erau nevoiti sa apeleze pentru citirea informatiilor la ceilalti membri ai familiei (Lacasuri Ortodoxe expediind pana in prezent mai multe CD-uri inregistrate special pentru acestia, in urma unor apeluri sosite, unele in direct in cadrul emisiunilor forum Cuvant Dobrogean al Radio Dobrogea – Arhiepiscopia Tomisului – partener Lacasuri Ortodoxe), vor avea nevoie doar de lansarea playerului de tip iPhone existent pe site – in cazul in care informatia vine prin PC sau pur si simplu de apasarea unui buton pe propriul iPhone (ajutate de persoanele aflate in camine sau in familie, alaturi), motiv pentru care administratia Lacasuri Ortodoxe a organizat playerul astfel incat acesta sa deruleze automat, pe rand, stirile fiecarei zile.

Desi aceste servicii implica anumite costuri din partea administratiei Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, atat pentru o inregistrare de calitate, cat si pentru programare si organizare baze de date, totusi, va asiguram ca serviciul de accesare a acestei Arhive este absolut gratuit! Va reamintim astfel, ca scopul nostru este o implicare mai activa si puternica In crestinismul-ortodox, bogat teologic, dar si In mostenirea spirituala si morala a noastra ca popor, si In consolidarea marturisirii Bisericii Ortodoxe si a contributiei sale la cultura In care traim, adaptata si exploatand in mod pozitiv ultimele inovatii tehnice.

Se pare ca Podcast-ingul va avea deci un viitor, asa cum deja multi spun ca si-a castigat in mod apreciabil si un trecut!

Pentru intrebari, sugestii si alte precizari, folositi-va de rubrica SUPORT din topul oricarei pagini, sau scrieti-ne pe adresa de email: tehnic@lacasuriortodoxe.ro .

Mereu aproape de Dumneavoastra, Lacasuri Ortodoxe!

Pentru toti cei ce doresc sa ne sustina in actiunile intreprinse:
Asociatia Lacasuri Ortodoxe, CIF 25492529, cont nr: RO40.RNCB.0065.1128.3250.0001 deschis la BCR, filiala Bucurestii Noi.

Un acces rapid si usor, dar civilizat, la informatie!

Administratia,

Ing. Catalin Ion

articol publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 14/2010