Sfinții Martiri Brâncoveni, Sfântul Iosif de la Văratec și Sfântul Diomid. Aducerea Sfintei Mahrame a Domnului și Aflarea Moaștelor Sfinților Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris

Astăzi, 16 august 2019, Biserica Ortodoxă continuă prăznuirea Adormirii Maicii Domnului (care se va încheia în ziua de vineri, 23 august) cinstind în mod deosebit Aducerea Sfintei Mahrame a Domnului nostru Iisus Hristos din Edesa în Constantinopol, și sărbatorindu-i pe Sfinții Martiri Brâncoveni – Constantin Voievod, cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și cu Ianachie sfetnicul – pe Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec și pe Sfântul Mucenic Diomid.
De asemenea, tot astăzi se cuvine a fi amintită și Aflarea în mod minunat a Sfintelor Moaște ale celor mai timpurii Sfinți descoperiți la noi în țară: Sfântul Mucenic Epictet preotul și Astion monahul, de la Halmyris (o lespede de piatră, care le acoperea, prăbușindu-se singură, prin minune dumnezeiască, chiar în ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (zi în care echipa de arheologi condusă de Prof. Mihail Zahariade, care de altfel renunțase definitiv la a mai săpa în adâncime considerând că se ajunsese la ultimul strat, nu lucra). În cazul în care cinstirea unor sfinți sau a unor evenimente importante din Biserică se nimerește în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului (după cum este și cazul Sfinților Martiri Brâncoveni, ea este mutată în ziua următoare acestuia)
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.