Materiale și materialitate în arta și cultura bizantină

Seminarul Ortodox Sfântul Vladimir din New York a organizat recent o conferință despre materialitate (natura materială a ceva), explorând materia, materialele și materialitatea în arta și cultura bizantină, pe marginea unor subiecte cum sunt Euharistia, relicvele (între care și sfintele moaște), icoanele, decorațiunile bisericești, ornamentele și multe altele. Conferința a continuat o conversație începută în 2018, când cercetătorii s-au strâns în campusul Seminarului pentru a explora aceeași temă a materialității bizantine. Discuțiile s-au axat pe teoriile bizantine și antice despre materie și formă; utilizarea și importanța materialelor cum ar fi lemnul, piatra, aurul și sticla în context ecleziastic și în alte contexte; rolurile materiei și materialelor în Euharistie, icoane, relicve și relicvarii (racle); ritualul pentru târnosirea unei biserici; experiențe senzoriale ale Sfintei Liturghii și altele.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.