Fiul unui ofițer german înapoiază Icoana Tikhvin a Maicii Domnului

Un eveniment spiritual important a avut loc la Mănăstirea Spaso-Boridino din regiunea Moscovei, luni, când călugărițele mănăstirii au salutat solemn Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Tikhvin, care le-a fost restituită după ce a rămas mai mult de 75 de ani în Germania.

În anii 1940, icoana se afla în Altarul Mănăstirii Sfântul Filaret. Maicile păstraseră icoana și după închiderea și distrugerea mănăstirii.

În octombrie 1941, icoana a căzut în mâinile unui ofițer german care a dus-o cu el în Germania. Icoana a fost ținută în casa contelui Georges Castel, din nordul Bavariei, timp de 77 de ani.

După moartea părinților, fiul lor, contele Wolfgang Castel, a decis să readucă icoana din Tikhvin, Mănăstirii Spaso-Borodino. Un călugăr de la o mănăstire benedictină învecinată l-a ajutat să-și realizeze dorința.

Episcopul Roman Serpukhov, însoțit de cler, de surori și credincioși, au așteptat icoana în fața porților mănăstirii, unde au oficiat o slujbă de mulțumire și Acatisistul Maicii Domnului. La sosirea sa, contele Wolfgang Castel a înmânat icoana surorilor mănăstirii.

Episcopul Roman a citit o rugăciune în fața icoanei, care a fost apoi transferată solemn bisericii mănăstirii, închinată Sfântului Vladimir.

Episcopul a oficiat Sfânta Liturghie, a doua zi, în biserică, după care și-a exprimat recunoștința față de Contele Castel și soția sa, cărora le-a dăruit o copie a Icoanei Tikhvin, din partea comunității monahale. Contele a salutat, mai apoi, comunitatea și a povestit istoria prin care icoana a trecut în Germania. A fost organizată, ulterior, o masă festivă.

Informația și foto oferite de Eparhia Moscovei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.