La Sfantul Dimitrie: stingea lumanarile si le fura imediat dupa ce le aprindea omul

Foto: racla cu moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, langa care se aprind lumanari – Tesalonic, GreciaLicenta: By Fingalo (Own work) [CC BY-SA 2.0 de [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/de/deed.en] ], via Wikimedia Commons

Un barbat grec, preot, care avea grija de biserica in care se afla mormantul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, a trecut printr-o incercare care avea sa-i schimbe intreaga viata.

Barbatului, ii revenise, la un moment dat, obligatia de a se ingriji de aprinderea si schimbarea lumanarilor si a candelelor care se aflau langa mormantul Sfantului Dimitrie.

Stingea lumanarile si le fura imediat dupa ce le aprindea omul, inainte ca ele sa ardaNumele acestui slujbas este Onisifor si, din pacate, patima pe care acesta o avea ii marca viata: furtul. Ajungand sa aiba indeletnicirea amintita mai sus de indeplinit in marea Catedrala din Tesalonic (Grecia), clericul incepuse sa fure din lumanari si din fitilele candelelor, iar pentru aceasta gasise solutia de a le stinge imediat dupa ce ele erau aprinse.

Facand acest lucru de mai multe ori, de fiecare data asteptand sa se indeparteze credinciosul care aprinsese lumanarea, acesta nu a ramas insa nepedepsit, chiar daca pedeapsa lui nu avea sa fie atat de dura pe cat se astepta de la un sfant cunoscut pentru puterea sa de luptator. Astfel, Sfantul Dimitrie i s-a aratat intr-o zi lui Onisifor, ca in vedenie, mustrandu-l, insa cu blandete si invatandu-l spre bine, incat barbatul a ramas de-a dreptul uimit:

Minunea Sfantului Dimitrie, cu eclesiarhul care fura lumanariCuvintele Sfantului Dimitrie si cazul lui Onisifor se gasesc notate in unele arhive ortodoxe bisericesti: “Frate Onisifore, nu-mi place ceea ce faci la faclii [lumanari, candele]. Sa stii: facand aceasta, ii pagubesti mult si pe cei ce le aduc, dar si pe tine te impingi in prapastia pierzarii” – a spus Sfantul Dimitrie.Interesant, este faptul ca Sfantul Dimitrie a aratat astfel importanta mare pe care aprinderea unei lumanari o are in Biserica, spre miluirea celui care o aprinde, in aceeasi aparitie minunata, Sfantul Dimitrie explicandu-i parintelui eclesiarh mai clar:

“Cu cat se aprind mai multe faclii [lumanari], cu atat mai mult se milostiveste si Dumnezeu spre cel ce le aduce”.Iar in ce priveste fapta urata de a stinge imediat lumanarile abia aprinse, Sfantul Dimitrie a avertizat, de asemenea:

“Cand [lumanarile] se iau curand, se micsoreaza mila pentru acela [care le aprinde] si sporeste osanda aceluia care le ia”.Eclesiarh inspaimantat, langa racla cu mostele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de MirInspaimantat de aparitia uimitoare, dar totodata simtind totul ca pe un sfat si o mangaiere din partea Sfantului Dimitrie, care a dat dovada evidenta de blandete, eclesiarhul s-a decis sa se opreasca din aceasta practica pagubitoare. Doar ca, aceeasi blandete din glas, probabil, l-a facut sa uite destul de rapid de hotararea luata, asa incat a inceput, la scurt timp, sa stinga din nou, inainte de a arde, lumanarile pe care credinciosii le aprindeau, fara sa mai aiba vreo teama.

Int-o noapte, insa, un crestin a adus lumanari care aratau in mod deosebit, de o frumusete care l-a cucerit imediat pe Onisifor, asa incat acesta le-a stins imediat si le-a luat rapid dupa ce credinciosul abia le aprinsese, dupa cum obisnuia.

Glasul Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir, de data aceasta pe un cu totul alt ton, avea sa-l marcheze pentru toata viata, venind clar dinspre racla cu sfintele sale moaste:

“Tot nu ai renuntat?”.Barbatul a ramas pe loc cazut la pamant, ingrozit de modul in care rasunase aceasta voce. Un alt preot il gasea pe Onisifor, in aceasta stare, cu mult timp mai tarziu. L-a ridicat si a facut tot ce a fost posibil ca acesta sa-si revina in fire. Ulterior, eclesiarhul le-a povestit tuturor minunea care avusese loc in urma faptelor sale pacatoase, iar ea a ramas scrisa in unele cronici vechi care se mai gasesc in bisericile noastre ortodoxe, inca, astazi. Minunea indreptarii din starea de pacat a acestui slujbas, de catre Marele Sfant Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, alaturi de alte multe astfel de minuni, poate inca indrepta multe suflete pe calea mantuirii. Doar sa ne interesam, sa le cautam si sa mai si tinem seama de ele… (Lacasuri Ortodoxe® [https://www.lacasuriortodoxe.ro/] – www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro/] )

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.