BLAISE PASCAL, beatificat de Papa. Sfantul matematician al erei digitale?

Foto: Blaise Pascal

Licenta de utilizare: By anonymous portraitscanned myself [Public domain], via Wikimedia Commons

Într-un interviu acordat cotidianului italian “La Repubblica”, Papa Francisc a spus ca are, “personal, o parere pozitivă“, in favoarea beatificarii renumitului filozof și matematician Blaise Pascal.

BLAISE PASCAL, beatificat de Papa. Sfantul matematician al erei digitale?Informatia reprezinta o pozitie rasturnata capital a Vaticanului și o știre extraordinară. Prin aceasta, Blaise Pascal – cel ce a inventat masina de calcul – pare a avea sansa sa devina sfantul catolic al erei digitale, in acelasi timp el avand o relație profundă cu Hristos, pe care L-a marturisit cu cuvinte care au reusit sa converteasca generații de creștini.

Numai ca, pozitia Papei Francisc pare, insa, sa rastoarne capital pozitii oficiale anterioare: sa fi disparut total ideea disensiunii intre janseniști și iezuiți, nascute cu patru secole in urma? – Pascal fiind un sustinator al jansenismului, iar Papa Francisc avand radacini exact iezuite…

BLAISE PASCAL, beatificat de Papa. Sfantul matematician al erei digitale?Jansenismul a fost un curent social-religios apărut în Olanda și în Franța, la mijlocul sec. al XVII-lea, care exprima opoziția unei părți a burgheziei față de iezuitism, promovând o morală austeră, dar si atacand puterea prea mare a Vaticanului, numele sau provenind de la cel al teologului olandez Cornelius Jansen.

Astăzi, prin “radicalismul” la care chema Pascal, „Doamne, Tie Iti dau totul“, ni se readuce in memorie faptul ca Pascal a fost un creștin absolut, fără compromisuri, dar si fără vreun dezacord de ordin teologic cu învățătura Bisericii Catolice, susținând fidelitatea ei doctrinară. In fapt, jansenismul, care presupunea in general o renuntare la toate, nu a parut niciodata sa fie in dezacoird teologic cu catolicismul, multi teologi considerand ca a existat o apropiere foarte mare de principii intre Sfantul Augustin si intemeietorul jansenismului.

Ulterior, gruparea avea sa capete, insa, si o nuanta politica, adversarii absolutismului regal fiind identificati cu membrii gruparii. Ca urmare, janseniștii vor avea parte rapid de ostilitati din partea puterii regale, iar Ludovic al XIV-lea și succesorii săi inițiază împotriva lor persecuții grele. În mod similar, Papii demonstreaza si ei o creștere a severității fata de jansenisti si, treptat, pana in secolul al XIX-lea, jansenismul s-a stins, disparand total, mai ales de cand Consiliul Vaticanului a pus capăt majoritatii neintelegerilor care determinasera apariția sa.

BLAISE PASCAL, beatificat de Papa. Sfantul matematician al erei digitale?Inceputul jansenismului a fost si contextul in care, in urma unui accident suferit în 1654 – in care trăsura in care calatorea rămane agățată de podul Neuilly de pe Sena, dupa ce caii s-au speriat – dar mai ales în urma unei revelații religioase din data de 23 noiembrie 1654, Pascal s-a hotărât să ia calea credinței, vizitând mănăstirea jansenită de lângă Paris.

Astfel, Blaise Pascal, dintr-un iubitor al luxului și al vieții lumești, devine dintr-o data un îndrăgostit al sărăciei, dupa anul 1654 pur și simplu explicând că el iubeste, de acum, sărăcia, „intrucat Iisus o iubise“, fara vreo alta explicație.

Si tot de acum, Pariul lui Pascal – cuprins in lucrarea sa de filosofie “Les pensées” – incepea sa-si puna amprenta asupra generatiilor ce aveau sa urmeze, pana in zilele noastre. Pariul simplu, care demonstreaza că Dumnezeu există, folosindu-se de teoria matematica a probabilităților si pornind de la demonstrarea unei probleme legate de frecventa de amestecare a zarurilor (pe care o discuta cu Fermat) suna astfel:„Dacă Dumnezeu există și cred, câștig viața veșnică, supunându-mă Bisericii; dacă nu, nu am nimic de pierdut“.Iar demonstratia matematica avea la baza observatia sansei egale de aparitie a oricarui caz (combinatie, aparitie), care nu putea fi data decat faptul că Cineva, Suprem, are grijă să se intample asta.

BLAISE PASCAL, beatificat de Papa. Sfantul matematician al erei digitale?Teoriile sale matematice privind ideea de infinit, combinate cu viziunile teologice, aveau imediat sa nasca, in partasie cu Isaac Newton si Leibniz, calculul infinitezimal si ceea ce astazi noi cunoastem prin “Analiza Matematica” (dupa ce a fost curatata de elementele care tineau de duhovnicesc!). Dar, in domeniul stiintei, dincolo de faptul ca, la vârsta de 16 ani, reusea sa prezinte deja prima sa descoperire cunoscuta sub numele de Triunghiul lui Pascal (Teorema lui Pascal), marele filozof si matematician a ramas cunoscut si prin descoperirile sale esentiale in studiul fluidelor, acestea aducand lamuriri clare asupra presiunii atmosferice (Legea Presiunii – stimulat fiind de studiile lui Torricelli) și demonstrand ca vidul exista. (KSLCatalin – Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.