Presedintele Greciei, onorat la slujba din Manastirea Sfantului Efrem cel Nou

Pe 5 mai 2017, in prezența Președintelui Republicii Elene, M. Prokopis Pavlopoulos, a fost cinstit Sfantul Mucenic (din perioada otomana) Efrem cel Nou, la Mănăstirea “Buna Vestire a Maicii Domnului”, care are si hramul sfantului, amplasata pe „Muntele Neprihănitei Fecioare“, din Attica.Sfantul Efrem, călugărit exact in aceasta manastire, a fost martirizat de turci, pe 5 mai 1426.

Numai ca istoria sa a fost complet ignorată până în anul 1950, când au fost descoperite sfintele sale moaste, care emanau un parfum frumos mirositor. Insa, mai mult decat atat, Sfântul a apărut de nenumarate ori in fata satenilor, in anul 1965, vorbindu-le despre martirajul sau și facand multe minuni.

In ziua de 5 mai a acestui an, o Sfanta Liturghie a fost oficiata exact aici, în cinstea Sfântului, prezidată de catre Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Grecii, Ieronim, alaturi de alti Mitropoliti.

Presedintele Greciei, la Sfantul Efrem cel Nou, in Nea Makri, langa AtenaInteresant este ca, la slujba, Arhiepiscopul Ieronim l-a intalnit, prin urmare, pe Presedintele tarii, care i-a fost profesor la Facultatea de Drept din Atena, ocazie cu care Intaistatorul Bisericii Ortodoxe a Greciei i-a acordat Marea Cruce a călugărului martir sfant Efrem cel Nou.

Conform unui raport al agentiei grecesti Romfea [https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14671-lampro-sulleitourgo-gia-ton-agio-efraim-sti-nea-makri-foto] , Președintele a raspuns:„Acest gest ma onoreaza foarte mult si impune o datorie mai mare din partea mea. Aici, pe Muntele Neprihănitei Fecioare, Sfantul Efrem si-a daruit trupul și sufletul sau, el s-a jertfit pe altarul sfânt și cinstit al credinței noastre și al țării noastre.

Acest exemplu este unul care ma luminează, în ce priveste modul in care ar trebui sa-mi exercit atribuțiile mele in slujirea a ceea ce este sacru și sfânt în țara noastră, a poporului nostru, care este inspirat de principiile și valorile Creștinismului și, în special, de marile valori ale umanismului, pacii și dreptatii iar, după cum am spus, sper sa imi fac datoria la care am fost chemat astăzi”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.