Cu voal, sau fara voal… Guvernantii se framanta

Șeful serviciului juridic al Patriarhiei Moscovei a declarat ca o decizie recentă, prin care li se permite fetelor din scolile din Cecenia sa-si acopere capul cu voalul musulman, ar trebui sa fie inlaturata, deoarece încalcă principiile federale privind caracterul secular al școlilor de stat.

Comentariul a venit la doar câteva zile după ce Parlamentul Republicii Cecene a adoptat un proiect de lege, prin care se dispune ca toate unitățile de învățământ să tina cont de dreptul elevilor de a purta haine sau simboluri prevazute de religia lor sau de tradițiile lor naționale, cu condiția ca acest lucru sa nu contrazica legile federale și sa nu dăuneze sănătatii copiilor.

Proiectul de lege presupune, deci, ca vălul musulman hijab sa fie permis în școlile locale. Capitala cecenă, Groznîi, deja introdusese uniforme școlare cu văl roșu obligatoriu pentru fete, cu aproximativ un an în urmă.

Cu toate acestea, in ce-i priveste pe guvernantii si legiuitorii la nivel federal (Federatia Rusa), acestia marturisesc, conform mai multor rapoarte internationale, ca nu se pot inca pronunta exact asupra justetii, legalitatii sau ilegalitatii deciziei: ea pare sa respecte dreptul la propria religie si la propriile convingeri, dar in acelasi timp pare sa nu respecte caracterul laic al scolilor de stat. Ramane de vazut… (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.