Descoperirea unui mozaic antic, descriind o harta a cetatii in care a fost ingropat Profetul biblic Habacuc

(Foto: IAA – Nikki Davidov)Autoritatea Israeliana de Antichitati (IAA) a afisat un mozaic vechi de 1.500 de ani, rar, care reprezinta o hartă cu străzi și clădiri din Egiptul antic.

Dezvaluirea a fost facuta in aceste zile, la implinirea a exact doi ani de cand acesta a fost descoperit în timpul unei excavari efectuate in sud, realizata cu ajutorul elevilor din zona.

Mozaicul a decorat podeaua unei biserici datând din perioada bizantină, conform purtatorului de cuvant al IAA, Yoli Shwartz, care a facut aceasta declaratie in Parcul Industrial Kiryat Gat, acolo unde relicva a fost descoperita.

Conform Jerusalem Post, arheologii IAA, Sa’ar Ganor și Rina Avner, au declarat că apariția unor clădiri pe un mozaic al unei podele este un fenomen rar în țară.

“Clădirile sunt dispuse de-a lungul unei străzi(…), pe un fel de hartă veche”, a spus Avner.

Conform unei inscriptii pastrate langa mozaic, acesta ar prezenta așezarea Chortaso (Kartasa), din Egipt.

Conform tradiției creștine, a mai explicat arheologul, profetul Habacuc a fost îngropat în Chortaso.

“Apariția acestui oraș egiptean pe podeaua clădirii publice din Kiryat Gat, ar putea face aluzie la originea membrilor acestei biserici”, a explicat aceasta.

Conform arheologilor, calitatea pieselor mozaicului este “cea mai buna descoperita vreodata in Israel”.

“Clădirile sunt portretizate în detaliu și tridimensional, avand 2-3 etaje, balcoane, galerii, acoperișuri, țigle și ferestre”, au spus arheologii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.