publicat în: Arhivă

Curtea Suprema a Moldovei, de partea Episcopului Marchel de Balti, in lupta cu homosexualitatea

Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova l-a achitat pe Episcopul Marchel, de Bălți și Fălești, care a fost învinuit de discriminarea persoanelor cu orientare sexuală netradițională.

Episcopul fusese actionat in judecata de o organizație care lupta pentru extinderea drepturilor minorităților sexuale. In cuvantarile sale, Episcopul Marchel s-a pronuntat regulat impotriva sodomiei.

Anterior, judecătoria Municipiului Bălți il găsise vinovat pe ierarh, conform informatiilor oferite de Patriarhia Rusa, obligându-l pe acesta să-și ceară scuze in public. Decizia a fost contestata de ierarh.

Pe 16 septembrie, instanța supremă de justiție a Moldovei a anulat hotărârile precedente, recunoscând dreptul Episcopului Marchel de a face astfel de declaratii.

În comentariul făcut cu prilejul acestei decizii, conform Eparhiei de Bălți, Episcopul Marchel a menționat:

„A fost nevoie de trei ani de umilinţă, îngrijorare. Slavă Domnului că totul a trecut. Eu voi continua să mă rog, să slujesc şi să îndrum oamenii pe calea cea bună, să-și păzească copiii și să se păzească ei însisi de aceşti fraţi rătăciţi ai noştri. Ei nu merită altceva, decât milă şi compătimire”.