Siria: ISIS distruge Manastirea ortodoxa siriaca istorica Sfantul Mucenic Elian (foto)

Fotografiile postate pe site-urile de social media, de catre ISIS, arată cum gruparea extremista islamista distruge Mănăstirea Mar Elian din Qaryatain, Siria, in apropiere de Homs.

Qaryatain a căzut in mainile ISIS (Statul Islamic) pe 6 august 2015, conform agentiei asiriene de stiri AINA. Se estimeaza ca aproximativ 1400 de ortodocsi sirieni și 400 de asirieni catolici traiau în Qaryatain, înainte ca localitatea sa fie pradata de ISIS.

Manastirea asiriana ortodoxa a fost fondata in secolul V dupa Hristos, ca manastire ortodoxa siriacă. În secolul XVII, a devenit mănăstire catolică-siriacă. Aceasta a fost renovata de către superiorul vechii mănăstiri Mar Musa al-Habashi, iezuitul Rev. Paolo Dall’Oglio, în urmă cu zece ani.

Rev. Paolo Dall’Oglio a fost răpit si el de ISIS, in iulie 2013. Soarta lui ramane încă necunoscuta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), deși surse AINA sustin ca ar fi fost ucis de un jihadist saudit al ISIS, in momentul capturarii.

ISIS a distrus zeci de biserici asiriene din Siria și a capturat sute de biserici asiriene, anul trecut, distrugand, de asemenea, sit-uri arheologice antice asiriene.

Manastirea a primit numele de la Sfantul Elian, originar din Homs, care a fost martirizat pentru refuzul său de a renunța la Creștinism, în anul 284 dupa Hristos, chiar prin mainile tatălui său, un ofițer roman.

Sfantul Elian a fost medic, multe minuni de vindecare fiindu-i atribuite pana in prezent. Biserica a fost fondata în 432, pe locul morții Sfantului Elian, ale carui moaste se afla intr-o racla amplasata în partea dreaptă a criptei principale a bisericii.

Foto, mai jos: Interiorul Manastirii Sfantul Elian – Siria, inainte de distrugere…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.