publicat în: Arhivă

OSCE: dreptul de a-ti exprima credinta in public

Vaticanul ii cere Europei să “promoveze mai bine diversitatea legitimă a credințelor religioase, fără a încerca să reducă religiile la cel mai mic numitor comun sau sa le ștearga ori sa le ignore”.

“Libertatea religioasă include libertatea de urmare a constiintei și libertatea de a trăi în mod constant exprimandu-ti propria perspectivă in public”, a declarat Episcopul catolic Urbanczyk, la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Arhiepiscopul Janusz Urbanczyk, Reprezentant Permanent al Vaticanului la OSCE, a vorbit in cadrul celei de-a doua sesiuni a reuniunii privind libertatea religioasă, care a avut loc la Viena, pe 3 iulie 2015, pe tema “Dezvoltarea libertatii de religie sau de credință și promovarea respectului reciproc și a înțelegerii prin dialog și cooperare între autorități, comunitățile religioase și societatea civilă”.

Dialogul cu religiile presupune ca statul sa-si asume “asigurarea liberei exprimari a conștiinței” și “eliberarea de constrângerile dialogului politic”, a spus Episcopul Urbanczyk.

Statele au, de asemenea, “datoria de a proteja în mod adecvat evenimentele publice religioase, deoarece “libertatea religiei include libertatea cultului, dar, de asemenea, libertatea de urmare a propriei conștiințe în materie de religie și libertatea de a trăi coerent exprimandu-ti propriul punct de vedere in public”, a continuat el.

Deci, părinții trebuie să fie capabili să-și exercite pe deplin drepturile lor de a “asigura educația religioasă și morală a propriilor copii, în conformitate cu propriile lor convingeri”.

Conform Vaticanului, “umbrirea rolului religiei în viața publică” risca “sa înăbușe dezvoltarea unei păci autentice”.