Din ce in ce mai multi arabi sprijina Statul Islamic (SONDAJ)

Din ce in ce mai mulți rezidenți ai țărilor arabe sprijina acțiunile militanților “Statului Islamic” din Siria și Irak, potrivit sondajelor recente, numărul simpatizanților acestuia depășind categoric opt milioane de oameni, conform publicatiei “Ling”.

Sondajul a fost realizat de Institutul Independent de Management și Studii asupra Societății Civile, Corporația americană “Zagbi”, Centrul Arab de Studii Politice din Qatar și Institutul pentru Politica Orientului Apropiat din Washington.

Mai mult, numărul arabilor care aprobă in vreun fel acțiunile și ideologia militanților ajunge la 24 454 228 oameni.

Un sondaj din 2014 arăta că 2% din irakieni sprijineau cu siguranță acțiunile Statului Islamic, în timp ce 4% vedeau “unele beneficii” in urma atacurilor militanților. In martie 2015, un nou semnal a fost dat: aproximativ 5% dintre irakieni nu văd in Statul Islamic o organizație teroristă. Astfel, aproximativ 1 955 160 de persoane simpatizează cu islamiștii, in țară.

În Siria vecină, studii similare au descoperit un procent mai mare de atitudini pro-teroriste: 17% din sirieni simpatizeaza cu rebelii, iar 27% cu obiectivele Statului Islamic (în total, circa 3 milioane de oameni).

Oamenii care se ocupa cu studiul social in Palestina au înregistrat un procent ridicat de simpatizanți ai Statului Islamic – 24% dintre palestinieni (1 091 280 persoane) intr-un fel sau altul, au o atitudine pozitivă față de activitatea fanaticilor.

13% dintre respondenții tunisieni (1 421 810 persoane) împărtășesc ideologia “Statului Islamic”, în timp ce în țara vecină, Libia, 7% din populație (437 080 persoane) nu considera ca Statul islamic ar fi o organizație teroristă.

În Egipt, numărul tradiționaliștilor radicali a crescut, ajungand la 6% (8 689 500 persoane).

Țările din Golf nu rămân nici ele mai pe urma, in randul altor state arabe: 10% din Arabia Saudită, 7% din Yemen si 13% din Emiratele Arabe Unite (2 734 600, 1 823 710 și 731 770, respectiv) simpatizeaza cu islamiștii.

Libanul a înregistrat cel mai mic procent al simpatizantilor cu Statul Islamic (1% din respondenți – 85 789 persoane); în același timp, populația Iordanului este secțiunea cea mai conservatoare: 5% din iordanieni nu considera ca Statul islamic ar fi organizatie terorista (237 900 persoane).

În consecință, conform estimărilor experților, în 11 țări arabe, aproximativ 8,5 milioane de oameni sunt susținători necondiționați ai “Statul Islamic”, în ciuda faptului că numărul total de arabi care aprobă oricum acțiunile și ideologia militantilor ajunge la 24 454 228 oameni.

Potrivit experților, aceste statistici demonstreaza succesul enorm al propagandei Statului Islamic în lumea arabă, care ar putea servi ca instrument specific pentru radicali in recrutare, extinzand în mod activ teritoriul “Califatului”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.