publicat în: Arhivă

Statuie veche a unui delfin, descoperita in Desertul Negev – Israel

(FOTO: Clara Amit, Autoritatea Israeliana de Antichitati)Arheologii Autoritatii Israeliene de Antichități (IAA), care au excavat un sit in apropiere de Kibbutz Magen, in Israel, au descoperit o statuie veche reprezentand un delfin, datând de aproximativ 2000 de ani.

Descoperirea statuii, care descrie un delfin inotand cu un peste in gura, a fost anunțata recent, într-un comunicat de presă emis de IAA în ebraică.

Kibbutz Magen este situat în deșertul Negev, din nord-vest, în apropiere de granița Fâșiei Gaza. Arheologii au descoperit statuia de marmură, între ruine din perioada bizantina timpurie Umayyad (secolele IV-VII dupa Hristos).

Arheologii cred că ramasitele vechii statui-delfin ar fi putut fi parti ale unei sculpturi reprezentând un zeu sau zeiță asociată cu delfinul.

“Este posibil ca statuia sa o reprezinte pe zeița greaca a dragostei și a frumuseții, Afrodita, care s-a născut din spuma marii”, a declarat arheologul IAA Rina Avner, potrivit Times Israel. “De asemenea, este posibil ca statuia sa il reprezinte pe Poseidon, zeul mării”.

Delfinul a fost un motiv comun în arta antică mediteraneană timp de milenii, folosit de la picturi murale minoice pana la tablouri si vaze grecești sau statui romane.