Statuie veche a unui delfin, descoperita in Desertul Negev – Israel

(FOTO: Clara Amit, Autoritatea Israeliana de Antichitati)Arheologii Autoritatii Israeliene de Antichități (IAA), care au excavat un sit in apropiere de Kibbutz Magen, in Israel, au descoperit o statuie veche reprezentand un delfin, datând de aproximativ 2000 de ani.

Descoperirea statuii, care descrie un delfin inotand cu un peste in gura, a fost anunțata recent, într-un comunicat de presă emis de IAA în ebraică.

Kibbutz Magen este situat în deșertul Negev, din nord-vest, în apropiere de granița Fâșiei Gaza. Arheologii au descoperit statuia de marmură, între ruine din perioada bizantina timpurie Umayyad (secolele IV-VII dupa Hristos).

Arheologii cred că ramasitele vechii statui-delfin ar fi putut fi parti ale unei sculpturi reprezentând un zeu sau zeiță asociată cu delfinul.

“Este posibil ca statuia sa o reprezinte pe zeița greaca a dragostei și a frumuseții, Afrodita, care s-a născut din spuma marii”, a declarat arheologul IAA Rina Avner, potrivit Times Israel. “De asemenea, este posibil ca statuia sa il reprezinte pe Poseidon, zeul mării”.

Delfinul a fost un motiv comun în arta antică mediteraneană timp de milenii, folosit de la picturi murale minoice pana la tablouri si vaze grecești sau statui romane.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.