publicat în: Arhivă

Sinodul Ucrainei, din nou despre confiscarea ilegala a bisericilor

Iei, la Mănăstirea Pantelimon din Kiev a avut loc ședința ordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

O temă importantă a Sfântului Sinod, a fost lansarea unui apel catre poporul ucrainean, de a depasi diviziunile din cadrul Bisericii.

Biserica Ortodoxa Ucraineana rămâne deschisă dialogului constructiv cu toți cei care astăzi se declara in sprijinul unitatii Bisericii Ortodoxe. Cu toate acestea, agresiunea și confiscarea bisericilor schismatice, care au loc de multe ori cu complicitatea autorităților locale, împiedică serios restaurarea unității Bisericii.

Sinodul a remarcat, de asemenea, inadmisibilitatea amestecului Statului in treburile interne ale Bisericii.

Acest lucru nu numai că nu ajută, dar, de asemenea, face dificilă depasirea diviziunii, “o rana sângeroasa pe trupul Ucrainei”. Recent, comunitățile noastre religioase au fost supuse, în mod repetat, unor încercări de a se profita de lacasurile ortodoxe, în favoarea așa-numitei “Patriarhii a Kievului” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). În momentul de față, 23 de lacasuri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene au fost confiscate. Ca urmare, enoriașii Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu mai au posibilitatea sa intre in propriile biserici și să se închine în mod liber.

Un interes special s-a acordat faptului ca acest lucru are loc, de cele mai multe ori, cu acordul tacit al autorităților locale, sau chiar cu ajutorul acestora. Toate acestea complică foarte mult perspectiva depășirii schismei Bisericii.

S-a confirmat, încă o dată, dorința Bisericii de a dialoga sincer și constructiv cu reprezentanții grupurilor nerecunoscute religioase din Ucraina. Dialogul ar trebui să se bazeze pe dreptul canonic și fără intervenție din afara Bisericii. “Depășirea schismei este o problemă internă a Bisericii. Noi înțelegem dorința puterii de stat de a exista unitate in Biserica, dar ne opunem intervențiilor în viața internă a Bisericii”, arata episcopii intr-o declaratie.