Trei calugari si sase studenti refuza sa paraseasca Manastirea Sfantul Matei

Trei călugări și șase studenți s-au refugiat în vechea Mănăstire Mar Mattai, în nordul Irakului, foarte aproape de orasul Mosul (Irak), ocupat de Statul Islamic, refuzand sa fuga si exprimandu-si “credința că locul este sigur”.

Arhiepiscopul caldeean din Erbil, Bashar Warda, a declarat ca o unitate mică a armatei kurde ii protejeaza pe cei 9 creștini, dar ca acestia nu sunt deloc in siguranta în acest lacas, cunoscut sub numele de Manastirea Sfantului Matei.

“Există un sentiment pe care nu-l pot exprima, si care ii face sa se simta relaxati, parand ca si daca se intampla ceva rau, Doamne ferește, ei sunt pe mâini sigure”, a declarat Warda, pentru Agentia Catolica de Stiri.

Mulți oameni din satele vecine au fugit din fata grupului terorist al Statului Islamic, care isi mentine controlul asupra unei mari parti din regiune.

“Putem vedea luptele și loviturile aeriene, de aici, în fața noastră, în special pe timp de noapte. Cerul se aprinde noaptea, dar, desigur, nu suntem speriati. Dumnezeu ne protejează”, a declarat Yousif Ibrahim, unul dintre cei 3 călugări, pentru USA Today.

Situata pe vârful Muntelui Alfaf, în Câmpiile Ninive, manastirea este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai vechi manastiri crestine existente. În prezent apartinand Bisericii Ortodoxe Siriace, mănăstirea are o bibliotecă magnifică, cu o colectie considerabilă de manuscrise siriace creștine.

Sahar Karaikos, unul dintre cei șase studenti din manastire, crede în înțelepciunea profesorilor săi. “Noi nu suntem speriați, pentru că profesorii nostri ne dau un sentiment de pace, aici, desi știm că suntem in prima linie și ca în câteva secunde Statul Islamic ar putea fi aici”, a fost citat acesta. “Nici nu vreau să mă gândesc sau sa vorbesc despre distrugerea pe care Statul Islamic ar putea-o cauza, daca ar prelua manastirea noastra”.

ISIS distruge moștenirea creștină, în zonele aflate sub controlul său, dar Arhiepiscopul Warda a asigurat ca teroriștii nu au reușit să distrugă credința oamenilor. “Au distrus zidurile și sit-urile istorice, dar ei nu au putut să distrugă credința comunității. Și asta e vestea cea bună: că oamenii noștri sunt suficient de puternici pentru a ramane crestini”.

ISIS a executat 2618 de persoane, inclusiv 1511 de civili, din iunie anul trecut, când s-a declarat “Califat”, potrivit Observatorului sirian din Marea Britanie pentru Drepturile Omului, care a amintit cel puțin 464 de execuții doar în ultimele două luni.

Execuțiile generale au inclus 23 de copii și 32 de femei. ISIS a executat, de asemenea, 139 dintre membrii săi, pentru “depășirea limitelor religioase și spionaj pentru țările străine”, mai ales după ce acestia au incercat sa se întoarcă la casele lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.