Sauditii considera Iranul o amenintare mai mare decat Israelul sau Statul Islamic

In timp ce detaliile unei alianțe secrete între Arabia Saudită și Israel, împotriva Iranului, incep sa apara, un nou sondaj arată că nu doar guvernul saudit, ci toti locuitorii Arabiei si-au schimbat viziunile.

Din cate se stie, guvernul saudit este un avocat cunoscut al Statului Palestinian si chiar refuză să recunoască existența Israelului.

Se pare, totuși, ca amenințarea percepută din partea Iranului este suficienta pentru a trece peste un lung conflict de interese intre cele doua parti, afirma astazi un raport publicat de Sputnik.

Joi, un general saudit in tretragere stătea alături de Dore Gold, viitorul director al Ministerului de Externe al Israelului, la Consiliul de Relații Externe din Washington, pentru a demonstra uniunea dintre cele două țări, în fața unei presupuse amenințări iraniene.

“Poziția noastră de astăzi, pe această scenă, nu înseamnă că am rezolvat toate diferendele care exista intre țările noastre, de peste ani”, a declarat Gold în cadrul ședinței. “Dar, speranța noastră este că vom fi capabili să le abordam in totalitate, în anii următori”.

In plus, un studiu recent arată că amenințarea percepută din partea Iranului a devenit atât de răspândită în regat, incat acum este împărtășită de către publicul larg. Sondajul a fost realizat de Centrul Interdisciplinar (IDC) din Herzilya, în colaborare cu Universitatea din Wisconsin-Milwaukee. Rezultatele, prezentate de Associated Press, releva o schimbare surprinzătoare în opinia publică din Arabia.

Peste jumătate dintre respondenți, 53%, au numit Iranul ca adversar principal al țării, cu o majoritate care afirma ca Arabia Saudită ar trebui să încerce armele nucleare, pentru a contracara amenințarea nucleară perceputa din partea republicii islamice. De cealalta parte, doar 18% au declarat că vad in Israel o amenințare. De fapt, aproximativ un sfert dintre respondenti a declarat ca Israelul și Arabia Saudită ar trebui să-și unească forțele împotriva puterii șiite regionale.

De asemenea, sondajul pare să indice faptul că teama saudiților fata de Iran este atât de mare, încât unii preferă Statul autoproclamat Islamic. Conform rezultatelor, doar 22% dintre respondenți au declarat că au văzut grupul terorist ca pe o amenințare, aceasta in conditiile in care Arabia Saudită a fost deja de două ori vizata de militanții Statului Islamic, cu rezultate destul de alarmante. În două incidente separate, doua moschei siite au fost vizate de atentatori sinucigași, ucigand 25 de credincioși (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.