publicat în: Arhivă

Specialistii britanici vor studia fundul bulgar al Marii Negre

Specialistii britanici vor studia fundul bulgar al Mării Negre, pentru evidentierea unor descoperiri arheologice care ar putea fi incluse într-o hartă a patrimoniului cultural subacvatic al Bulgariei, potrivit Ministerului Culturii din aceasta tara.

Conform publicatiei bulgaresti Novinite, studiul va dura 3 ani și va fi finanțat dintr-un fond de caritate al Universitatii Southampton, al carei Centru de Arheologie Maritimă va lucra împreună cu Centrul Bulgar pentru Arheologie Subacvatica, subordonat Ministerului Culturii.

Procesarea datelor va dura un an, potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii din Bulgaria, citat de Media Pool.

Realizarea hartii descoperirilor arheologice subacvatice urmareste sa ajute la atragerea mai multor turiști interesați de aceste sit-uri.

Studiul va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea informațiilor privind modificările nivelului mării, schimbările climatice și modul în care acestea au afectat comunitatile preistorice și istorice în regiunea Mării Negre.

Două nave vor fi folosite pentru studiu, incluzand una pentru cartografiere acvatică de mica adâncime și alta pentru descoperirile de adâncime, pentru a asigura o acoperire maximă a acvatoriului.