Sala de cinema intr-o scoala traditionala, in Noaptea Muzeelor

Locaţie: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului / Şcoala din Ticera

Orele: 19:00 – 22:00Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.

Şcoala din Ticera este o realitate la Muzeul ASTRA. Este vorba despre o şcoală din lemn descoperită într-un sat părăsit din Munţii Apuseni, judeţul Hunedoara şi reamenajată în spațiul numit Etno Tehno Parc din Muzeul ASTRA. Pentru câteva ore, însă Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 16 mai, va transforma sala de clasă într-o sală de … cinema (la propriu!).

De Noaptea Muzeelor, la Şcoala din Ticera vor avea loc proiecții de film între orele 19:00 şi 22:00. Decorul este unul deosebit: rechizite vechi, mobilier din lemn şi manuale de acum 100 de ani. Startul va fi dat de filmul „Rudăria” (Studiourile ASTRA Film), proiectat între orele 19:00 – 20:00. Urmează „Drumul unei biserici” (Studiourile ASTRA Film) între orele 20:00-21:00 şi “Cetăţi fortificate” (Asociaţia Mioritics), între 21:00 şi 22:00.

INFO:- Complexul mulinologic de la Rudăria se întinde pe o lungime de 2-3 km pe Valea Rudăriei și este cel mai mare complex de mori de apă din sudul Europei. Atât drumul de acces, cât şi morile au fost reabilitate cu sprijinul Muzeului Astra din Sibiu şi au fost introduse în patrimoniul naţional.

– Biserica din Dretea a fost construită în anul 1672 şi este cel mai vechi monument aflat în colecţia muzeului. Arhitectura este asemănătoare cu alte construcţii de gen din nordul Transilvaniei, prezentând şi o influenţă a stilului gotic adaptat însă arhitecturii populare româneşti. Pictura interioară expresivă este cea care individualizează însă monumentul. Deşi executată în prima parte a secolului al XVIII-lea, la câteva decenii distanţă faţă de construcţia bisericii, se foloseşte de amintirea încă vie, probabil, printre localnici a vremurilor tulburi de la sfârşitul secolului XVII-lea când Imperiul Otoman se află pentru ultima dată în ofensivă în Europa Centrală.

– Bisericile fortificate transilvane sunt specifice satelor săsești și secuiești situate în sud-estul Transilvaniei. Sub acest titlu sunt înscrise în lista Patrimoniului Mondial şapte localităţi (Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri) a căror trăsătură comună este păstrarea structurii şi imaginii istorice. Transilvania, regiune din centrul României, a dobândit, de-a lungul istoriei sale, un peisaj cultural specific dat de convieţuirea românilor, maghiarilor şi saşilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.