Moment istoric: Prima Liturghie patriarhala, dupa 1922, oficiata in Smirna

Biserica reconstruita “Agios Voukolos” (foto) – sau “Aya Vukla” – este singura biserica creștină ortodoxă din marele oras Izmir (Smyrna), al Turciei, care a supraviețuit distrugerii din 1922. Ieri, biserica s-a redeschis ca lacas de cult, iar Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat, cu aceasta ocazie, o Sfanta Liturghie.

Aceasta a fost prima Liturghie Patriarhala, de la catastrofa din 1922 din Asia Mica, fiind oficiata in prezența comunității grecești din oraș și a zecilor de pelerini din Grecia.

Sfânta Liturghie, de ieri, a avut loc sub privirile a zeci de jurnaliști și reporteri de canale de televiziune, care au acoperit acest moment istoric.

Pana de curand, biserica a servit ca spațiu muzeul.

În predica sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vorbit despre necesitatea coexistenței pașnice, chiar dacă este vorba despre oameni de diferite religii.

“În multe locuri din lume, musulmanii, creștinii și evreii trăiesc armonios. Diferența de religie este pe deplin acceptată în multe țări. Noi suntem cei care dau exemplul unei bune coexistențe. Acest exemplu a fost dat, astăzi, de Smirna, care ne-a primit cu atâta dragoste și grija. Vă rugăm să continuați să vă ingrijiti de diferitele comunități mici si de minoritatile din Smirna”, a spus Patriarhul, adresandu-se autorităților turcești locale.

La sfârșitul Liturghiei patriarhale, Patriarhul Ecumenic a plantat un măslin în curtea bisericii, în memoria acestui eveniment istoric, la care au participat ierarhi din Chicago, Elveția, Toronto, Symi, Boston, Ciudad de Mexico, Arcadia, Arkalochori, Belgia, Kydonia și reprezentanți ai Ambasadei Elene la Ankara și ai Consulatului Grec din Smirna.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.