STIRI | Astazi, se implinesc 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist

Astazi, se împlinesc 100 de ani de la naşterea celui de-al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist – se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane [https://www.basilica.ro] .

Fostul Patriarh a văzut lumina zilei pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni din judeţul Botoşani, şi a intrat în monahism la 14 ani, la Schitul Sihăstria Voronei.

Între anii 1940 şi 1944 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie a Universităţii Bucureşti. Pe 6 august 1935 a depus voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, primind la călugărie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 era hirotonit ieromonah la Catedrala mitropolitană din Iaşi. De-a lungul timpului devine, pe rând, Episcop-vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America şi Canada, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei.

După moartea Patriarhului Iustin, la 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscăunat la 16 noiembrie 1986.

Cel de-al 5-lea întâistătător al Bisericii noastre a deţinut numeroase ordine bisericeşti. În mai 1999, a primit, din partea Statului român, ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce.

Dincolo de numeroasele distincții și de bogata activitate, Patriarhul Teoctist a rămas în conștiința românilor ca un păstor cu chipul și vocea blânde, un om al bucuriei.

Patriarhul Teoctist a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de peste două decenii. A trecut la Domnul pe 30 iulie 2007, fiind înmormântat în Catedrala patriarhală. Astazi, se va oficia la Patriarhie o slujbă de pomenire.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.