PF Daniel: ‘Lumea de astazi nu mai are mustrari de constiinta!’ (video)

Aseara, in prima zi a primei săptămâni a Postului Mare, Patriarhul Romaniei, Daniel, a oficiat Slujba Pavecerniței Mari, cu citirea Canonului cel Mare al Pocăinței, al Sfantului Andrei Criteanul.

Slujba a fost oficiata în Catedrala Patriarhala din Bucuresti, in prezenta a numerosi credinciosi care au umplut sfantul lacas. Televiziunea oficiala a Patriarhiei Romane, TrinitasTV, a transmis in direct evenimentul.

Dupa slujba, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Romane a tinut o predica, de peste 30 de minute, in care a explicat sensul postirii adevarate. Printre alte aspecte importante privind practica postirii si istoria postului in constiinta Bisericii, Preafericirea Sa a facut referire la modul in care societatea de astazi incearca sa prezinte pacatul ca pe ceva firesc: Lumea de astazi nu mai are mustrari de constiinta, lasand impresia ca pacatul este o stare fireasca, de normalitate – a avertizat Patriarhul, continuand sa explice ca aceasta este o inselatorie – Sfintenia este starea fireasca! Ea este normalitatea, intrucat am fost creati dupa Chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Prin urmare, sfintii sunt cei mai apropiati de starea fireasca a omului! – a avertizat Patriarhul Daniel.

In aceeasi predica, Patriarhul Romaniei a facut referire la ispita… imbuibarii in post. Astazi, sunt create tot felul de alimente pentru vegetarieni, dupa care ajungi sa poftesti chiar mai mult decat dupa mancarurile de dulce – a spus Patriarhul – asa incat a luat nastere si exista, acum, tendinta imbuibarii cu alimente de post. Aceasta nu este postire! – a avertizat Preafericitul Parinte, continunad sa faca referire la o alta ispita a timpului nostru: tendinta risipirii omului in mai multe directii si activitati, fara a-si mai pastra timp pentru rugaciune si Dumnezeu.

Incheind prin explicarea faptului ca adevaratul post presupune “rastignirea egoismului din noi”, Patriarhul Romaniei s-a retras din Catedrala, catre Resedinta Patriarhala, in jurul orelor 19:00, dupa ce a oferit mai multe iconite, cu Chipul Mantuitorului Hristos, celor prezenti, apreciind faptul ca acestia au dedicat acest timp, destul de lung, de aproximativ trei ore, rugaciunii catre Dumnezeu, in Catedrala Patriarhala si precizand, in spirit usor de gluma, ca iconita primita in dar ar putea “reprezenta, intr-un fel, o adeverinta pentru prezenta la aceasta frumoasa slujba”.

In galeria media a articolului de fata, puteti urmari cateva fragmente din inregistrarea acestei predici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.