Statul Islamic ataca mai multe localitati asiriene din Hasaka. Morti, rapiti, biserici incendiate-

Luptele au izbucnit la ora 5, in aceasta dimineata, între ISIS și luptatorii kurzi si asirieni, în provincia Hasaka, din nord-estul Siriei. Statul Islamic (ISIS) a atacat satele asiriene Tel Goran, Tel Hurmiz, Tel Tamar, Tel Baloaa Tel Shamiran, Tel Riman, Tel Nasra, Tel Khareta și Abu Tena.

4 luptători asirieni au fost uciși, precum și zeci de luptători ISIS. Potrivit celor mai recente rapoarte, lupta este încă în curs de desfășurare în Tel Tamar.

ISIS a răpit zeci de bărbați asirieni, femei și copii, 12 fiind din Tel Hurmiz, 15 din Tel Goran. Acestia au fost dusi in Jabal Abdul Aziz, conform agentiei AINA. Locuitorii din satele Tel Shamiran (aproximativ 50) și Tel Jazira (circa 40) sunt ținuți captivi în propriile lor sate, de catre ISIS.

Potrivit unui raport Newsweek, ISIS se va folosi de ostaticii asirieni, pentru un schimb de prizonieri cu luptătorii kurzi.

Mai multe biserici au fost distruse, inclusiv Biserica Tel Hurmiz, una dintre cele mai vechi biserici din Siria, Biserica Mar Bisho din Tel Shamiran, Biserica Qabr Shamiy și Biserica Tel Baloua.

3000 de localnici din satele invecinate au fost evacuați. Cateva sute de localnici sunt refugiati în Biserica Sfanta Maria din Hasaka (foto) și in Biserica Sfantul Efrem din Qamishli.

În Hasaka, Organizația Democrata Asiriana i-a sprijinit pe refugiații asirieni, cu gazduire și hrană.

Armata siriană se afla la 3-5 kilometri de Tel Hurmiz și a oferit asistență.

În urmă cu trei săptămâni, ISIS le-a ordonat asirienilor din regiunea Hassaka sa indeparteze crucile de pe bisericile lor și să plătească taxa jizya (impozit pentru faptul ca sunt crestini), rezidenții fiind avertizati ca daca nu platesc taxa, atunci trebuie sa plece sau sa fie ucisi, conform unui raport AINA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.