STIRI | Kurzii, infuriati pentru excluderea lor din Coalitia Impotriva Statului Islamic

Președintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, a criticat coaliția condusă de SUA, pentru ca nu i-a invitat pe reprezentanții kurzi la o conferinta Anti-Stat Islamic, care a avut loc la Londra saptamana trecută.

“Ne așteptam ca toată lumea să demonstreze respect pentru sacrificiile făcute de oamenii din Kurdistan și de luptatorii kurzi Peshmerga (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), prin invitarea unui reprezentant din Kurdistan la acest eveniment și la astfel de evenimente similare”, a declarat Massoud Barzani, într-un comunicat oficial, citat de Al Jazeera.

Președintele Kurdistanul irakian a subliniat faptul că soldații Peshmerga au reprezentat “cea mai eficienta forța de combatere a terorismului global, astăzi”, si a deplans faptul că, în timp ce kurzii luptau cu islamiștii în Irak și Siria, altii au ajuns sa fie apreciati.

Fortele kurde Peshmerga s-au dovedit a fi, într-adevăr, surprinzător de eficiente in apărarea regiunii de nord a Irakului, de jihadiștii Statului Islamic, reusind sa-i combata pe extremiștii din imprejurimile Mosulului. Pe 23 ianuarie, autoritățile kurde au raportat ca au distrus o linie de aprovizionare strategica, utilizata de către Statul Islamic, și au preluat controlul asupra a aproape 300 de kilometri patrati de teren, anterior ocupat de islamiști, conform USA Today, citat de Sputnik. Forțele Peshmerga a eliminat cel puțin 200 de luptători jihadisti, potrivit Guvernului Regional Kurd.

Conform Sputnik, se pare că liderii occidentali nu sunt încă pregătiti să încurajeze ambițiile politice ale lui Barzani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.