STIRI | Statul Islamic castiga intre 3 si 6 milioane $ /zi din vanzarea petrolului

Cele 11 puțuri de petrol din Irak și Siria, se crede, aduc peste trei milioane de dolari pe zi in cuferele Statului Islamic, conform Ansa.

Surse de informații israeliene susțin că suma poate fi mai mare, pana la 6 milioane de dolari pe zi. Acesta este motivul din spatele atacurilor aeriene americane, de miercuri seara, asupra instalațiilor petroliere din provincia Deir Az-Zor, estul Siriei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Califatul Islamic”, proclamat de către Abu Bakr Al-Baghdadi, utilizează fondurile – care il fac sa devina cel mai mare si puternic centru economic terorist care a existat vreodată – pentru achizitionarea de armament, plata luptătorilor și achizitii de la triburile sunite locale. Statul Islamic controleaza patru din cele cinci domenii principale de petrol din Deir Az-Zor, regiunea cu cele mai multe resurse energetice din Siria.

Prin vânzarea petrolului la prețuri reduse drastic, spun mai multe surse din Siria, Statul Islamic a putut să asigure sprijinirea clanurilor tribale armate, în ​​Deir Az-Zor și Raqqa.

În regiunea Himrin a provinciei irakiene Diyala (în apropiere de granița iraniană) Statul islamic se considera ca are un profit zilnic de 600.000 de dolari, conform declaratiilor recente ale primarului unui oraș din regiune, Oday Al-Khadran. Khadran a mai spus, conform Ansa, că jihadiștii umplu aproximativ 100 de tancuri petroliere pe zi si le dau comercianților cu amănuntul, nemilosi, din Mosul sau Siria. Aici, petrolul este vândut de mediatori străini, la circa 4.000 de dolari pentru fiecare tanc, cu aproximativ 80% mai puțin decât prețul european de piață.

Traficanții, apoi, se crede ca urmeaza trasee cu mai multe direcții diferite – Turcia, Irak sau Siria – dar destinatiile finale raman necunoscute.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.