STIRI Bulgaria (foto) | Procesiune si pelerinaj de peste 100 Km: “Facatorul de minuni din Rila” – Sfantul Cuvios Ioan

Cea de-a cincea procesiune a crucii, “Făcătorul de minuni din Rila”, în onoarea primului pustnic bulgar, Cuviosul Ioan (Ivan) de Rila (876-946; sărbătorit pe 9 octombrie / c. Iul. 1 noiembrie), a avut loc in aceste zile, pornind din capitala bulgara, Sofia.

Ideea mai multor tineri de a merge pe jos spre Mănăstirea Rila și a venera moaștele Sfântului Ioan, a devenit un eveniment anual, alături de mai mulți creștini din diferite colțuri ale Bulgariei și din alte tari.

Timp de șase zile, de pe 1 august si pana pe 6, participantii la procesiune au mers pe jos mai mult de 100 de kilometri, traversand trei masive muntoase din Vitosha, Verila și Rila, si petrecandu-si nopțile în orașe, in corturi.

Procesiunea a început cu Liturghia oficiata in Biserica Sfanta Sofia. După Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Episcop Ioan de Glavinitsa a oficiat o slujba de sfintire a aghiazmei, stropindu-i pe participantii la procesiune cu Apa Sfintita și rostind un discurs de încurajare.

Prima oprire a procesiunii crucii a avut loc în apropierea Bisericii Sfantului Gheorghe (cel mai vechi și cel mai bine conservat monument de arhitectura din vremea romanilor, din Sofia), din care, în anul 1469, au fost mutate Sfintele Moaște ale Cuviosului Ioan de Rila in Manastirea Rila.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.