publicat în: Arhivă

STIRI Ucraina | Patriarhul Kirill ii cere Patriarhului Bartolomeu sa ia pozitie, vizavi de atacarea Bisericii Ortodoxe

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a facut apel la Primatii Bisericilor Ortodoxe locale să se ridice în apărarea credincioșilor ortodocși din Ucraina.

“Încă din toamna anului trecut, atunci când actuala criză politică din Ucraina a inceput, reprezentanții Bisericii Greco-Catolice și ai comunităților schismatice, care au apărut în Kiev, la Maidan, au predicat în mod deschis ura față de Biserica Ortodoxă, asteptand sa profite de altarele ortodoxe și sa eradicheze Ortodoxia pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Patriarhul Kirill, într-o scrisoare către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

“Odată cu începutul ostilităților, uniații [greco-catolicii] și schismaticii, care au primit arme, sub pretextul unor operatiuni antiteroriste, au inceput o agresiune pur și simplu împotriva clerului din Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică, în partea de est a țării”, precizeaza Patriarhul Kirill.

“Uniații și schismaticii, impreuna, caută să câștige superioritatea asupra Ortodoxiei canonice din Ucraina, în timp ce Biserica Ortodoxă din Ucraina isi continuă cu răbdare și curaj grija pastorală asupra credincioșilor ei, aflati in suferință în această situație foarte dificilă. Cei mai multi dintre clericii care slujesc în aceste locuri, au devenit arene ale ostilităților, fiindca au ramas cu turma lor, împărtășind cu aceasta toate terorile războiului civil”, a spus Patriarhul.