Minune | A 3-a oara, in vis, Maica Domnului il mustra pe Mitropolit pentru neascultare-

Minunile si istoria Icoanei Maicii Domnului Hodigitria din Ghetsimani, serbata in aceste zile

În duminica din 10 agust 2014, IPS Arhiepiscop Mark al Berlinului și Germaniei, din Biserica Ortodoxa Rusa din afara Rusiei, a oficiat o serie de slujbe prilejuite de “Icoana Maicii Domnului Hodigitria” din Manastirea Ghetsimani, Ierusalim. Au fost prezenti si Arhimandritul Roman (Krassovsky), șef al Misiunii Bisericesti Rusesti din Ierusalim, clerici ai ROCOR și clerici aflati in pelerinaj.

În martie 1939, Stareța Manastirii Ghetsimani, Maria, a primit o scrisoare din partea Mitropolitului Ilie al Libanului, în care acesta ii cerea sa il viziteze, in orașul Beirut.

Deci, maica a pornit la drum. La întâlnire, acesta i-a inmanat “Icoana maicii Domnului Hodigitria” și a zis: “Trebuie să va dau asta”. Un document i-a fost anexat icoanei, care marturiseste:

“Istoria acestei icoane a Maicii Domnului, Pururea Fecioara, incepe pe 25 martie 1554, când în ajunul Bunei Vestiri, Biserica Sfântul Mucenic Teodor a fost si ea incendiata, in incediul care a izbucnit in orașul Rekhani. Totul a fost ars din temelii, cu excepția zidurilor de piatră ale bisericii locale, a vasului care conținea Sfintele Daruri și a acestei icoane. Datorită acestui miracol, icoana a primit numele de “rugul nears”, dupa Rugul Aprins văzut de profetul Moise, simbol al Maicii Domnului. După aceasta, icoana sfântă a ajuns extrem de renumita. În timpul epidemiilor de holera, ciuma etc, care au devastat regiunea, icoana sfântă a fost purtata in procesiuni, prin orașele afectate, cu binecuvântarea episcopilor de Beirut și Liban, și datorită puterii care izvoraste din sfanta icoana, epidemiile s-au stins rapid. Prin urmare, icoana a devenit cunoscuta drept “vindecătoare”.

Până în 1935, icoana a fost găzduita permanent în Biserica Sfântul Teodor din Rekhani, după care locuitorii orașului au adus-o la mine, cu ocazia sfintirii mele ca Episcop al Libanului.

De atunci, ea a fost păstrata cu grijă în reședința episcopală libaneza din Cabella. Acum, în calitate de proprietar legal al acestei icoane mari și sfinte, confirm că aceasta este oferita in dar cuvioasei Maici Starețe Maria, din obstea Învierii lui Hristos din Betania, cu condiția ca ea și succesorii săi, care urmează să se îngrijeasca de icoana sfântă, sa garanteze că, de două ori pe an, la Buna Vestire a Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu și la Adormirea Sa, va fi oficiata Sfânta Liturghie înaintea icoanei, iar numele meu va fi pomenit. Confirm conținutul acestui document, cu sigiliul de Mitropolit. Îi cer lui Dumnezeu să binecuvânteze lucrările fiicei noastre spirituale, Stareța Maria, și sa o recompenseze pentru eforturile sale, pe care ea le face spre slava numelui lui Iisus Hristos. Fie ca El să fie milostiv și sa împlineasca rugăciunile tuturor celor care se grăbesc să apeleze la El prin mijlocirea Maicii Sale. Amin.

Mitropolitul Elias Karam din Liban, 25 martie 1939 (semnat și ștampilat)”

Acest eveniment avea loc în cea de-a cincea săptămână a Postului Mare. Icoana a fost amplasata în Biserica Manastirii Ghetsimani – Sfanta Maria Magdalena, iar părintele duhovnicesc superior al mănăstirii, Serafim, a efectuat o slujba inaintea acesteia. El suferea de cancer, si isi aștepta moartea în fiecare zi. Ulterior, acesta s-a rugat mult ca Dumnezeu să-i ofere mila Sa, sa-l lase in viata pentru a prinde Paștile, iar vindecarea sa a avut loc spontan. El a trait inca unsprezece ani. Aceasta a fost prima minune inregistrata de cand icoana a venit in Manastirea ruseasca Ghetsimani. Au urmat alte minuni: icoana, foarte intunecata, aproape neagra, s-a luminat singura, apoi a început să izvorasca mir, ​iar cei care au venit să se roage înaintea ei au primit de multe ori vindecare.

Se citesc acatiste, în fața icoanei, în fiecare săptămână. Odată, în timpul unui acatist, Mitropolitul Elias a apărut pe neasteptate în biserică. După ce a văzut cum se reinnoise icoana și cum călugărițele se rugau înaintea ei in genunchi, acesta a spus: “Acum, înțeleg de ce a trebuit să ii dau icoana, și de ce ea si-a dorit să fie aici”. El a explicat, apoi: odată, într-un vis, Marea Mucenita Varvara și Marea Mucenita Ecaterina au apărut și i-au spus că Maica Domnului dorește ca icoana sa fie daruita Stareței Maria, dar mitropolitul a ignorat cuvintele. Mucenicele i-au apărut în vis a doua oară, și apoi acesta a decis să ofere o alta icoana, diferită, a Hodigitriei, care era, de asemenea, foarte veche, mitropolitul dorindu-si foarte mult să o păstreze pe cea adevarata pentru el însuși. Dar, când marile martire i-au apărut si a treia oară, spunând că Maica Domnului a fost nemulțumita de neascultarea lui, Mitropolitul a cautat-o și a gasit-o pe Stareța Maria, trimitandu-i acesteia imediat invitatia.

Ziua de sărbătorire a Icoanei Hodigitria din Ghetsimani a fost hotarata pe 27 iulie/10 august și, conform tradiției, icoana sfântă este purtata in procesiune în întreaga mănăstire, de către preoți și maici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.