publicat în: Arhivă

In Postul Mare: pacea sufletului tau sa nu depinda de gura lumii!

“Spune Domnul…

Fiul Meu, nu pune la inimă dacă unii au despre tine păreri rele, sau dacă vorbesc despre tine aşa cum nu-ţi place. Se cuvine să ai tu însuţi despre tine o părere şi mai rea, socotindu-te mai plin de scăderi şi de metehne decât toţi ceilalţi. Ducând o viaţă lăuntrică, prea puţin o să-ţi pese de vorbele aruncate în vânt.

Căci nu mică-i cuminţenia celui ce ştie să tacă la vreme rea şi de amărăciune, întorcându-şi atunci inima către Mine, fără să se sinchisească şi fără să se lase tulburat de judecăţile oamenilor.

Pacea sufletului tău să nu depindă de gura lumii: şi dacă te-ar vorbi de bine, şi dacă te-ar vorbi de rău, tu tot acelaşi om rămâi, fără nicio schimbare.

Unde-i adevărata pace şi unde-i adevărata glorie? Oare nu la Mine se găsesc acestea? Tocmai de aceea, cel ce nu ţine să facă pe plac oamenilor, nici nu se teme de a le displace, acela se va bucura de multă pace.

Într-adevăr, din iubirea fără frâu şi din teama fără rost se naşte toată tulburarea şi frământarea inimii omeneşti şi toată buimăcirea minţii.

Extras din Sfantul Ioan Gura de Aur