Turcia: biserica ortodoxa istorica, profanata in Istanbul – Agia Paraskevi, Kazlicesme

Un lacas sfant pentru Ortodoxie a fost profanat de un grup de tineri aparent cu legaturi in Partidul Democrat Popular (HDP), pro-kurd, conform unui raport al radioului Vaticanului. Poliția nu a intervenit. Profanarea a avut loc duminică, 23 martie 2014, la Biserica Agia Paraskevi din Kazlicesme, lângă zidurile vechi bizantine ale Constantinopolului. Biserica este faimoasa pentru prezența uui izvor de apă sfințită, conform tradiției.

Athanasios Ozkaremihologlu, paznicul sfantului lacas, a declarat ca un grup de tineri a spart ușa din față a edificiului și a făcut dezordine peste tot. Înainte de a pleca, a furat, in plus, mai multe obiecte sfinte și clopotul bisericii istorice. Paznicul a fugit la o secție de poliție din apropiere, dar cei de acolo au refuzat să intervină, spunând că… o astfel de intervenție ar face lucrurile si mai rele.

Evenimentul a avut loc cu câteva zile înainte de alegerile municipale, care au loc pe 30 martie, și în timpul celebrării Nouruz, Anul Nou sărbătorit odata cu sosirea primăverii, respectat de cei din Mesopotamia și popular în rândul gruparilor de origine kurdă. Înainte de a părăsi lacasul ortodox, tinerii au arborat si două drapeluri HDP, la care au aderat multi turci de origine kurdă.

Conform Asia News, observatorii au indicat faptul ca aceste acte devin clasice in Turcia și reprezinta o provocare în ajunul alegerilor municipale, care vor marca viitorul AKP – partid de guvernământ în aceasta țară, din 2002.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, caruia i s-au adus la cunoștință faptele, și-a exprimat regretul și indignarea, solicitand poliției să facă lumină în acest caz.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.