David, Solomon si Regatul lui Iuda: au fost sau nu, atat de mari precum sustine Biblia?

Orașul vechi fortificat Lachis a fost pentru un timp considerat, după Ierusalim, al doilea cel mai important oras din Regatul lui Iuda. Astăzi, ruinele sale pot fi văzute în vârful unui proeminent “deal” (sau movilă) situat în campia Shephelah a lui Israel, între muntele Hebron și coasta mediteraneană maritima. Rămășițele sunt o amintire vizibilă a unui oraș marcat de puterea și gloria devastate de avansarea armatelor asiriene și babiloniene, cu mult înainte ca vechii romani sa fi pus piciorul în această țară. Acesta este cel mai bine cunoscut ca fiind locul unui mare asediu al regelui asirian Sanherib, în 701 î.Hr.

Astăzi, orașul pare sa se afle din nou in centrul unor “lupte” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) – una ar fi aceea care se invarte în jurul unei dezbateri privind natura și istoria Regatului timpuriu al lui Iuda. Prof. Yosef Garfinkel, președintele Universitatii Ebraice din Ierusalim, se află în centrul dezbaterii. Descoperirile sale de pe sit-ul Khirbet Qeiyafa, care au inclus, mai ales, un perete masiv monumental al unei cazemate fortificate si doua porti ale orasului, cu celebrul inscris care reprezintă, fără îndoială, cel mai lung text proto-canaanit descoperit vreodată, alaturi de ramasitele structurii unui palat și ale unor stâlpi, toate sugerand momentul biblic al Regelui David și fiind atribuite împărăției acestuia, au atras critici din partea altor cercetători care susțin că David și Solomon și împărăția lor nu ar fi fost atat de mari precum sunt reprezentate în scrierile biblice. Acum, în cadrul acestei dezbateri, Garfinkel si colegii sai se îndreaptă spre alcatuirea unei noi echipe, care va începe re-explorarea și excavarea Lachis în 2014. Este un sit arheologic care a facut deja obiectul mai multor expeditii istorice de excavare, dar, așa cum se intampla cu multe alte sit-uri, rămân afaceri neterminate. Iar în contextul realizarii unei mai bune interpetari a inceputurilor Regatului lui Iuda, se pare ca se intrevad legaturi între completarea săpăturilor din Khirbet Qeiyafa și reluarea săpăturilor in Lachis.

“Rezultatele din Khirbet Qeiyafa, împreună cu rezultatele din Lachis”, noteaza Garfinkel si colegii sai, intr-un articol recent publicat în Biblical Archaeology Review, “ne vor permite să obținem o imagine mai clară și mai completă asupra istoriei timpurii a Regatului lui Iuda, in sec. X-IX î.Hr. Noi vedem aceste două săpături, ca pe un proiect regional”.

“Actuala Expediție din lachis se va concentra pe secolele X-IX î.Hr., și vom încerca să răspundem intrebarilor de genul: Când a fost Lachis locuit pentru prima dată în epoca fierului [1200-500 î.Hr.]? Când a fost Lachis fortificat pentru prima dată în Epoca Fierului? Cum s-au dezvoltat economia, administratia, legăturile internaționale, scrierile, cultul si arta în primii 200 de ani ai Regatului lui Iuda? Vom examina, de asemenea, legătura dintre arheologie și narațiunea biblică a secolului al X-lea î.Hr.”.

Garfinkel, impreuna cu co-directorii Michael G. Hasel și Martin G. Klingbeil de la Universitatea Adventista de Sud, spera să înceapă săpăturile cu o echipă de alți specialiști, studenți și voluntari, în luna iunie a anului 2014.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.