Manastirea Studion, transformata si ea in moschee: cea mai mare manastire bizantina din Istanbul

Cea mai mare manastire bizantina din Istanbul, Mănăstirea Stoudios (Studion), inchinata Sfantului Ioan Botezatorul (locul vieturii Sfantului Teodor Studitul), cunoscuta si sub numele de Monumentul Imrahor, va fi transformată în moschee, după restaurare, incepand de anul viitor, și va fi intitulata Imrahor Ilyas Bey Moscheea, conform unui raport recent al jurnalului Hurriyet.

Manastirea renovata, care face parte din Muzeul Hagia Sophia, va urma aceeași soartă ca și cea a Bisericilor Hagia Sophia din Trabzon și Iznik, care au fost deja transformate în moschei.

“Nu aș vrea să vorbesc in calitate de membru al consiliului, dar părerea mea personală este că patrimoniul cultural nu ar trebui să fie reflectat ca moștenire antagonista. Dacă se reflecta in acest fel, va deteriora societatea la nivel macro”, a spus Laki Vingas, în calitate de reprezentant al Direcției Generale a Fundațiilor. Vingas a adăugat că problema creează durere în cadrul societății, și nu este doar o problemă a comunității grecesti.

“Patrimoniul cultural este moștenire universala, ceea ce înseamnă că acesta reprezinta patrimoniul comun al umanității”, a spus el. Convertirea acestei manastiri in moschee, a venit intr-un moment in care dezbaterea pe tema redeschiderii Bisericii Hagia Sophia ca lacas de cult continua. Recent, vicepremierul Bulent Arinc si-a exprimat speranța de a vedea Hagia Sophia folosita ca moschee.

Mănăstirea, care datează din secolul al cincilea, a fost cea mai importanta manastire din Istanbul, in timpul erei bizantine, servind totodata ca centru al intelectualității bizantine. Bazilica a fost transformată în moschee, în timpul sultanului otoman Baiazid al II-lea. După două incendii majore, în secolele 18 si 19, manastirea a fost în mare parte distrusa. În 1946, acesta a fost transformata în muzeu, în conformitate cu o decizie a cabinetului ministerial.

(foto: Manastirea Studion, reprezentata intr-o pictura bizantina)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.